Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Odebrałem samochód z ASO z akcji serwisowej na polaczenie wtykowe dmuchawy.

Gdy wracałem do domu, chciałem przemyć szybę, po użyciu spryskiwaczy wycieraczki chodziły powolutku aż chciałem spryskać jeszcze raz i wycieraczki stanęły na środku na manetkę już nie zareagowały.

Zadzwoniłem do ASO, przyjęli mnie bezpłatnie ponownie na weryfikacje, stwierdzili ze to przekaźnik, który odpowiada od wycieraczek ze jest spalony i ze przy akcji serwisowej oni nic z tamtej strony gdzie są wycieraczki nie dotykali.

Dnia dzisiejszego zakupiłem w sklepie elektronicznym przekaźnik, lecz na przekaźniku brakuje narysowanej diody która przy oryginalnym jest na schemacie na obudowie zaznaczona, stwierdziłem ze wezmę najwyżej nie będzie działać.

Przekaźnik został podłączony, wycieraczki działają ale również pracują powolutku i nie można zwiększyć prędkości ich pracy.

---------------------

(przekaźnik oryginalny zamówiony)

Jeżeli wymienię przekaźnik na ten oryginalny i wycieraczki również nie będą pracować tak jak powinny co można jeszcze zweryfikować, co mogłoby się popsuć? :cry:

Opublikowano

Przekaźnik wymieniony na oryginalny - nie pomogło nadal wycieraczki wolno chodzą.

Czy tak powinien pracować silniczek wycieraczek po odpięciu mechanizmu?? :D https://youtube.com/shorts/oYfYiqb7OV8?feature=share

Po zwiększeniu prędkości na manetce w samochodzie silniczek tak samo pracuje.

https://ibb.co/sqWthB7 - Mechanizm odpięty od silniczka, po dłuższej pracy tył silniczka gdzie jest naklejka Valeo jest dosyć ciepły

Opublikowano

A jak przełączasz na szybsze biegi to co się dzieje?

Aż trudno uwierzyć że to jest sterowane przekaźnikiem - nie zwróciłem uwagi jak to wygląda w E90 bo zwykle ustawiam automat, ale w e46 to tam były z 3 prędkości, myślę że sterowanie jest raczej PWM.

• 1 miesiąc temu...