Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam e61 z 2006 roku I chcialbym miec dodatkowy zbiornik paliwa np zamiast kola zapasowego. Znacie jakies firmy co zrobily by takie cos I by to bylo legalne. Proszę o konkrety . A po co na co to niczyja sprawa mam taka fantazje. Jakis pomysl?? Albo możliwości na zrobionie najwiekszego mozliwego zbiornika. Do 200 l ale nie obraze sie jak wiekszy??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chcesz go podłączyć do obecnych zbiorników? Wtedy to już będzie problem:

1. Wskazania paliwa

2. przelew paliwa między komorami - właściwie to niędzy tym nowym a resztą - chyba, że zrobisz to na żądanie - pstryczkiem.

W USA widziałem takie cuda do wyścigów cannonball - w bagażnik wrzucali zbiorniki kilkaset litrów. Z pompką i przelewem do głównego ziornika kiedy trzeba. Zalanie zbiornika po otwarciu bagażnika. Tak tam łatwiej było, bo na 2 pompy mozna było lać, więc szybciej :mrgreen:

Może chociaż powidz, czy na stałe, czy tylko na wywożenie paliwa ze stacji, czy na jazdę w długie trasy.

Bo jak na stałe chcesz to przydałoby się to zrobić z głową - jakiś atestowany zbiornik, pompka, instalacja elektryczna i przelewowa, tak, żeby to chociaż w miarę bezpieczne było.

Homologacji na to nie zrobisz raczej, chyba że chcesz odizolować bagażnik dodatkową grodzią, a i wtedy pewnie problemy będą.

Jak chcesz legalnie zwiększyć zasięg to pomyśl o instalacji LPG, w śmierdzielach zmniejszają spalanie i zwiększają moc jako efekt uboczny.