Skocz do zawartości

Driftowóz, brakuje mocy pytanie o przepływkę SWAP na m54b25

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zakupiłem niedawno driftowóz do nauki całkiem tanio, można powiedzieć gruz ... Nie jest w stanie idealnym ale chciałbym do doprowadzić do stanu porządnej używalności. Mam problem z mocą . Samochód jest jakby przymulony . Podczas normalnej jazdy jedzie ok wkręca się na obroty można powiedzieć że jedzie poprawnie bo nie mam porównania .

Podczas upalania na jedynce jest Ok ale po wpięciu dwójki nie ma siły ciągnąć zwalnia i się prostuje . Po przeskoczeniu z jedynki (6k obrotów ) na dwójkę ma 3k obrotów około i nie ma siły ślizgać się dalej . Od czego zacząć sprawdzanie ?

Co wiem o samochodzie ? Jest SWAP z 1.9 na 2,5 m54

Sterownik jakiś pomodzony , popcorn wywalenie katow sond za katami dłuższą odcinka szybsza praca vanosów( niewiem czy w tym silniku się da ) . Po sterowniku wychodzi Vin z 525i e39.

Błędy jakie wypluwa komputer to błąd przepływomierza niski sygnał i czujnik spalania stukowego 2 bank 1 niski sygnał .. silnik cieknie z odmy z uszczelki pod podstawa filtra oleju i z elektrozaworu vanos .

Zauważyłem że nie ma pompy wtórnego powietrza i czujnika na pedale sprzęgła .

Na początek mimo wszystko ( niewiem czy to ma wspole coś z brakiem mocy ) wymienię odmę i uszczelki kolektora oraz podstawy , sprawdzę ciśnienie sprężania i na nowo przeprogramuje sterownik ( wywalę ten popcorn , uszkadza wydech śmierdzi paliwem , wydaje mi się że go przez to zalewa trochę , przestawia zapłon i może tu coś jest )

Pytanie dotyczące przepływomierza . Pokazuje błąd przepływomierza , komputer pokazuje że przepływomierz pracuje. Na odpalonym po odpięciu przepływki obroty lekko spadną, wyrównają się i silnik pracuje ale nie działa gaz. Nie ma wogole reakcji . Czy tak powinno być ? Po ponownym podpięciu przepływomierza silnik gaśnie .

Po upalaniu jak silnik zgaśnie albo się wyłączy nie chce odpalać odrazu trzeba dłużej kręcić i dodać trochę gazu tak jak by go zalewało( może przez ten popcorn ).

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Co to za przepływomierz jest? Z reguły w takim przypadku przyczyna leży w modzonym sterowniku, szczególnie, że rejestruje stukowe.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Sterownik i tak będę robił. Wylaczyc stukowe czy wymienić czujnik ? Czy wyłączenie nie będzie niebezpieczne ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak czujnik wykazuje spalanie stukowe to znaczy że jest sprawny.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Problem leży zapewne, jak napisałem, w sterowniku, czyli ktoś przesadził z przestawieniem zapłonu. Czujnik zostaw w spokoju, od tego on jest a sposób na usuwanie problemów przez wywalanie błędów z softu to największe dziadostwo jakie może być.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Dobra. Dzięki za odpowiedzi . Zaraz po majówce wysyłam sterownik na nowo do zrobienia z wywaleniem tego popcornu myślę że przez to jest przestawiony zapłon . Sprawdzę elektrykę przepływomierza dlaczego po odpięciu nie reaguje na gaz , wieczorem ciśnienie sprężania i będziemy myśleć dalej .
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do wywalenia, tylko vdo siemens, czyli oryginał działa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Sprawdzę na realom jaki powinien być i kupie. Patrzeć pod model z jakiego jest silnik czy może żadna różnica i w m54b25 wszystkie takie same ?

Jednak nie mogę na necie znaleźć po numerach

Z realoem wypadają 3 numery

13627566984

13621432356 ten znalazłem jeden .

13627513957

Niby zamienne ale nie do końca ,którego powinienem szukać ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
13621432356.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Witam po czasie . Sterownik zrobiony na nowo, przepływka wymieniona , błędów brak. Błąd czujnika spalania stukowego rozwiązany , okazało się że czujnik na banku drugim w ogóle nie przykręcony, wisiał luźno schowany . Wymieniona odma cała, uszczelki kolektora dolotowego , sprawdzony cały dolot na szczelność . Wydaje mi się że trochę mocy wróciło , szczególnie na jedynce ale to może być placebo . Nie miałem okazji jechać na tor testować jeszcze . Wydaje mi się że problem jest jeszcze z rozrządem . Na wszystkich cylindrach wychodzi jednakowo około 9,5 bar . Jak by był przestawiony o ząbek.