Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pytanie do wszystkich wyłącza mi nawiew na twarz nie ma reguły kiedy, na szybe działa normalnie. Podmienione jeż, panel klimatronika, czujnik koło środkowej kratki, wentylator wymieniony około 2 lata temu na nowy i teraz też dobrze wyglada ,akumulator nowy. Proszę o pomoc gdzie szukać problemu. Dzięki
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja coś podobnego miałem parę lat temu, klima przestawała działać, nawiew tylko na szybę i do tego ciepły. Mechanik jak mu opowiedziałem wiedział co robić. Jakieś zaworki czy uszczelki w instalacji klimatyzacji. Ale szczerze powiem, że o szczegóły nie pytałem. Jak powiedział że zna temat to już nie wnikałem na fv też nie mogłm się doszukać co dokładnie tam było.
Opublikowano
Dziś znowu się wyłączyła dmucha przy odpiętym czujniku zaparowania szyby ,zgasiłem silnik po około 5 minutach znów działa.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

Czesc i cos sie wyjasnilo ?

Pytam bo przeczesuje forum bo w mojej e87 (118i LCI) jakos za cieplo jest w kabinie. Nawet jak dam na klimatroniku na 21 stopnie to i tak jakos cieplo w pochmurny dzien (na zewnatrz komputer pokzywal 23.5). Pierwszy pomysl ze moze sie klima rozczelinila i slabo dziala. Jak temperatura spadla na zewnatrz do 19,5-20 i wylaczylem klime i dalem na klimatroniku na 16 stopni to i tak w kabinie bylo duzo cieplej niz na dworze (szczacuje ze ok 25, bo przy 25 juz mam dyskomfort) . Jechalem w trasie i nieszlo nic ochlodzic kabiny (a dzisiaj pochmurny dzien).

Moze jak koledze uda sie rozwiazac swoj problem to to pomoze aby mnie naprowadzic co sie dzieje.

Opublikowano
Czesc i cos sie wyjasnilo ?

Pytam bo przeczesuje forum bo w mojej e87 (118i LCI) jakos za cieplo jest w kabinie. Nawet jak dam na klimatroniku na 21 stopnie to i tak jakos cieplo w pochmurny dzien (na zewnatrz komputer pokzywal 23.5). Pierwszy pomysl ze moze sie klima rozczelinila i slabo dziala. Jak temperatura spadla na zewnatrz do 19,5-20 i wylaczylem klime i dalem na klimatroniku na 16 stopni to i tak w kabinie bylo duzo cieplej niz na dworze (szczacuje ze ok 25, bo przy 25 juz mam dyskomfort) . Jechalem w trasie i nieszlo nic ochlodzic kabiny (a dzisiaj pochmurny dzien).

Moze jak koledze uda sie rozwiazac swoj problem to to pomoze aby mnie naprowadzic co sie dzieje.

Jak ma się schłodzić jak wyłączyłeś klimatyzację. Bez klimatyzacji nadmuch powietrza nie osiągnie mniejszej temperatury niż ta na zewnątrz. Zacznij włącz manualnie nawiew na kratki, wlać klimatyzację i ustaw na 16 stopni, albo wciśnij po prostu przycisk max. Zobaczysz czy klimatyzacja działa.

Kiedy sprawdzałeś klimatyzację? Nie ucieka Ci czynnik?

Opublikowano

Klima zaczela znacznie lepiej dzialac, przy ustawionych 22 az nieprzyjemnie zimno wieje na klate teraz. A zaczela lepiej dzialac lepiej jak uzupelnilem płyn w ukladzie chlodzenia :P . po dolaniu ok 0.5l jest prawie max w ukladzie i czuc roznice odrazu .

Zagadka nr 2 pozostaje nierozwiazana:

Ale dalej wieje mi ciepłym w szybe i ciepłym w nogi. Nawiew na klate/twarz mam juz taki nawet niewygodnie zimlny a na nogi i szybe leci ciepłe :|. Dopiero jak jeszcze obnize tem na klimatroniki do 18-19 stopni - zamknie nawiew na twarz/klate to wowaczas na szybe i stopy leci chlodne....