Skocz do zawartości

Pamięć fotela a użytkownik

Spotter

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

W aucie mojej żonki jest pełna elektryka foteli przednich z pamięcią ustawień fotela kierowcy. Podobnie jak w mojej F31, ja do swojego kluczyka mam przypisane swoje konto, zaś żona swoje i gdy tylko każde z nas wsiada ze swoim kluczykiem, to automatycznie włącza się profil kierowcy, przestawiając odpowiednio fotel i lusterka. I działa to perfekcyjnie, ale w F31. Zaś w F40 często jest problem i gdy każde z nas otwiera swoim kluczykiem, to auto nie widzi przypisanego profilu.

Czy ktoś z was spotkał się z takim problemem? W ASO jeszcze nie byłem, bo z taką pierdołą nie chce mi się specjalnie jechać. Będę przy okazji przeglądu okresowego. Ale dobrze byłoby się przygotować, aby im podpowiedzieć co to może być, gdyby sami się z tym wcześniej nie spotkali.

• 2 tygodnie później...
A otwieracie z kluczyka czy macie dostęp komfortowy? U mnie w G31 profil zmienia się tylko jak kliknę na pilocie, dotykając drzwi po prostu otwiera auto ale profilu nie zmienia

Nie brałem komfortowego umyslnie. Uzywamy kluczykow.

U nas dostęp komfortowy, ale otwierania i tak i tak. Żona ma 160cm w kapeluszu, ja ponad 190cm. Zanim fotel się przestawi, trwa to wieczność ;) Więc często z odległości otworzę kluczykiem z nadzieją, że jak dojdę to fotel przestawiony.

• 5 miesięcy temu...

Odświeżę temat.

Samochód z dostępem komfortowym - otwieram samochód pociągając za klamkę, klucz w kieszenie. Samochód teoretycznie aktywuje mój profil, ale ustawienia zostają z drugiego klucza/profilu (tj. kolor podświetlenia, ustawienia fotela).

Wysiadłem i zamknąłem znowu z klamki - żeby sprawdzić czy może to jednorazowy problem. Kilka prób otwarcia, zamknięcia i dalej to samo.

Dopiero otwarcie kluczem uruchomiło mój profil ze wszystkimi ustawieniami.

Czy ASO coś może z tym zrobić czy nadal jest to problem w sofcie?

Edytowane przez patryk0402_

BMW THE1 F40 120d - M Sport, Skyscraper Grey (2022)

Odebrany! https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=229&t=395918

icon1.png

Ja z tym problemem cały czas walczę. Soft był wgrywany już kilka razy i nie dość, że nie pomogło, to jeszcze schrzaniło co innego. Np. nie można było zmienić koloru ambientu, no i był zwiększony pobór prądu. Po 3 dniach nieużytkowana auta kompletnie się rozładował. ASO stwierdziło, że aku jest zły i dali nowy. Problem pozostał. Wymienili następnie jakieś 2 sterowniki - problem nie rozwiązany. Dopiero wgranie nowego sortu rozwiązało problem podświetlenia i poboru prądu.

Niestety oryginalny problem jeszcze nie rozwiązany.