Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jakiś czas temu oddałem do mechanika samochód z drobną usterką, zrobił mi przegląd o którym nie poinformował, wyliczył bardzo dużo rzeczy do zmiany jak króciec wody, przewód odmy, wysprzęglik, siatka wydechu itd. Po tej wizycie nie zdecydowałem się robić niczego u tego mechanika bo ceny były z kosmosu.

Jednak dzisiaj zauważyłem coś pod maską (załączam zdjęcia) , nie widziałem tego przed oddaniem samochodu do mechanika, urwany przewód, tylko nie wiem do czego on służy ? Czy to coś niebezpiecznego?

zdj:

https://ibb.co/LRMWgHT

LRMWgHT

Samochód e91, 320D , diesel, 2009r 177km , silnik N47

Opublikowano

Dziękuję Panowie, już zamówiłem z allegro. Czy będzie mi ciężko ją zamontować czy muszę do mechanika?

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bez problemu sam dasz radę. Będziesz mial nową to zobacz jak zaczepy działają. Zdemontuj starą i wsadź nową. Robota na 5 minut z wypiciem piwa :D
Opublikowano
Dziękuje Panowie, udało się wyminić samodzielnie. Mam jeszcze pytanie, czy z powodu przerwanej tej rurki jest możliwość, że po czasie jazdy w kabinie czułem specyficzny zapach? (ciężko mi okreśłić, ale nie był przyjemny), możliwe, że przez brak odpowietrzania za pomocą tej rurki do odmy powstawał jakiś zapach? (jest to w jakiś sposób możliwe czy w ogole przerwanie tej rurki nie powinno to mieć nic wspólnego z zapachem?) Czytałem, że jest odpowiedzialna za odprowadzanie gazów też więc może jakiś związek to ma? Jeszcze nie testowałem podczas jazdy i nie wiem czy zapach zniknie, ale spokojniej mi będzie jak ktoś potwierdzi, że może być związek.
Opublikowano

Zapach z odmy jest specyficzny. Możliwe, że gdzieś zaciągało pod maską do filtra kabinowego. Miałem przypadek, że w środku było czuć spaliny. Problemem okazał się brak metalowej uszczelki przy kolektorze wydechowym i chłodnicą spalin. Możesz również zerknąć w to miejsce jeśli zapach nie zniknie. Widać jak okopcona jest okolica.

328d-sedan-re.jpg