Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Zakładam nowy temat dotyczący systemu start, gdyż takiego problemu na żadnym forum nie znalazłem.

Auto - BMW E90 318d N47T 143km + chip 182km 2011r

Akumulator do niedawna jeszcze oryginalny, który nie domagał (increase battery discharge i inne błędy). Wymieniłem na AGM Varta 95Ah 850A wraz z zakodowaniem, skasowaniem wszystkich błędów.

Zmierzam się z problem systemu start stop. Działa on jedynie gdy klimatyzacja jest wyłączona, co wg mnie jest jakąś awarią, gdyż jeździłem już wieloma autami z tym systemem i klimatyzacja nigdy nie było przeszkodą, by system się załączał.

Testowałem to w każdych warunkach. Na włączonej klimatyzacji nie działa nawet po długiej jeździe, w słoneczne dni, pochmurne, czy deszczowe dni. Na dworze może być 10, 15, 20 stopni, klima ustawiona z reguły na 21 stopni - silnik nie gaśnie. W tych samych warunkach, gdy wyłączę klimatyzację, silnik gaśnie od razu. Wiem, że klima często powoduje że start stop się nie aktywuje, ale muszą być niespełnione pewne warunki. Zapewniam, że sprawdziłem to w warunkach, gdzie nie było żadnych przeciwskazań do nie wyłączenia się silnika.

Co może być tego przyczyną? Jest to dla mnie spory problem, gdyż mieszkam w zakorkowanym Wrocławiu, czasem stoi się w miejscu po kilka minut i spalanie na krótkich ale długotrwałych odcinkach potrafi zejść o półtora litra. Gdy jade poza miastem wole z niego nie korzystać, ale tutaj na prawdę robi robotę.

Jestem dużym zwolennikiem jazdy na klimie cały rok, więc w sumie tak, jakbym start stopa nie miał :D. Nie po to ktoś zaprogramował panel klimatronika tak, że po kliknięciu przycisku auto klima włącza się sama, by system start stop miał działać tylko bez niej. Zakładam, że nie jest nigdzie zdezaktywowany, gdyż bez klimy działa bez zarzutów. Jeśli rzeczywiście w BMW tak jest, to ktoś miał naprawdę beznadziejny pomysł. Wówczas prosiłbym o informację, czy można w jakiś sposób przekodować auto, by system start stop działał na włączonej klimatyzacji, jak w każdym innym aucie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nigdy tego nie sprawdzalem bo pierwsza sprawe jaka zmieniam to dezaktywacja start/stop, ale pomyslmy, jak ma dzialac klima skoro silnik nie chodzi i kompresor stoi? Wydaje mi sie ze tak ma byc. Nie wiem o jakich innych autach wspominasz.
Opublikowano
Nigdy tego nie sprawdzalem bo pierwsza sprawe jaka zmieniam to dezaktywacja start/stop, ale pomyslmy, jak ma dzialac klima skoro silnik nie chodzi i kompresor stoi? Wydaje mi sie ze tak ma byc. Nie wiem o jakich innych autach wspominasz.

Działa to tak, że silnik się wyłącza i kompresor zatrzymuje się. Jeśli temperatura w kabinie zacznie się zmieniać (odchylać od wartości ustawionej na panelu klimatronica) to auto włącza się samo. To samo jeśli szyby zaczną parować itp. Do tej pory wydawało mi się że funkcjonuje tak każde auto. Na pewno cała grupa VAG (skoda i audi testowałem), Giullietta, KIA Ceed. Tymi autami ze start stop jeździłem i było tak jak chciałem.

W sumie nie wiem czy dobrze rozumiem, ale mam wrażenie, że mówisz o czym innym. Nie chodzi mi o to że klima się wyłącza jak auto gaśnie (żeby było inaczej musiałbym mieć auto elektryczne). Chodzi o to, że jak silnik chodzi, to włączenie klimatyzacji przy okazji sprawia, że auto się samo nie wyłącza nigdy, a start stop staje się niewykorzystywalny.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Powinno dzialać START/STOP jak piszesz. Jak temperatura wewnątrz sie zmieni za bardzo to auto odpala silnik. Przynajmniej w moim tak to działało, jak ostatnio sprawdzałem. Jeźdze ogólnie na wyłączonym tym systemie.

Podlaczałeś pod kompa? Może to na coś naprowadzi, tylko takiego co przeskanuje wszysykie moduly, a nie tylko silnik.

Opublikowano

Podlaczałeś pod kompa? Może to na coś naprowadzi, tylko takiego co przeskanuje wszysykie moduly, a nie tylko silnik.

Nie wiem za bardzo czego szukać, stąd poszukuje pomocy. Jakim system to skanować, żebym wiedział czy mój mechanik to ogarnie?