Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Czesc Panowie i Panewki.

Silnik N47

Geneza:

zonie jakos z miesiac temu zaswiecila sie zolta kontolka, ze slaby aku, ale po dojezdzie do domu juz nic nie bylo.

Auto czesto stoi po tydzien-dwa w garazu podziemnym, i zawsze odpala bez zajakniecia.

Zrobilem traskę ok 100km, oddalem do serwisu na wymiane, wywazenie opon, geometrie. I nastepnego dnia - zniknal czas, wyrzucilo blad 415. Zgasilem, odpalam, czysto. Traska zrobiona. Po bodaj 4-5 dniach przy odpaleniu ponownie blad 415. Zresetowany zegar. Zrobilem ze 30km po miescie, i nastepnego dnia spokoj. Kolejnego - znowu blad.

Kolejnego tylko wsiadlem - nic. Nastepny - znowu z bledem. W miedzyczasie stalo noc pod prostownikiem.

po tygodniowym spotju sprawdzilem napiecie:

Przy zgaszonym - auto otwate - 11,8-11,98.

Napiecie przy odpalonym silniku (patrzone z przodu na masie) - 14.5

Auto odpala od razu. Max drugie zakrecenie rozrusznika.

Patrzylem na klemu przy aku i nie wygladaja na ruszane od dawna, ale podejrzewam ze sam aku jeszcze oryginalny. W teorii z AGM, bo auto ze start/stop. Auto z 2008 roku.

Wymiana aku? Klema IBS? Kombinowac jakos z pomiarem przy zamknietym aucie po 30min? Pomiar przy otwartym nie wskazuje by cos prad kradlo...

Edytowane przez count2t3n
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Koniec aku. Kasujaca godzina to odciecie napiecia sterownikow abys mogl auto odpalic.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na zgaszonym silniku? Z tego co sprawdzałem 12.5 to normalne napięcie spoczynkowe

Na zgaszonym jak masz ponizej 12V to już szrot. A tak napisales w pierwszym poście

Przy zgaszonym - auto otwate - 11,8-11,98.
Opublikowano
Koniec aku. Kasujaca godzina to odciecie napiecia sterownikow abys mogl auto odpalic.

czyli co? wymiana aku + kodowanie...

mam sttart/stop i pewnie jeszcze fabryczny aku agm.

co polecacie kupic i czy kazdy mechanik powinien ogarnac zakodowanie aku?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Masz AGM. Jak kupisz takiej samej pojemności jak masz to tylko rejestracja wymiany. Co do kodowania i mechaników to raczej z tym słabo. Jak 20 procent to robi to max, ale może sie mylę.
Opublikowano
Hej mam ten sam problem co prawda pomiarów napięcia nie robiłem ale auto nie ma problemu z odpalaniem wszystko jest ok poza tym że zeruje się zegar i licznik dziennych kilometrów. Czy może to być problem z klemą??
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano

A może spróbuj odłączyć klemę ibs ? U mnie tez ciągły reset godziny błąd id415 wszystcy mówili napewno trzeba aku zmienić. Odłączyłem klemę ibs i zero błędów .Auto odpala bez zadnego ale.Zakupiłem inna klemę ibs i auto działa. Te klemy często się uszkadzają.

Więc zanim ktokolwiek posłucha geniuszy tutaj wystarczy spróbować tej jednej prostej rzeczy