Skocz do zawartości

aktualizacja android auto/apple carplay dla 6UX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Dowiedzialem sie od Bawaria Motors ze aktualizacja dla posiadaczy pojazdow ktorzy odbierali nowe BMW z opcja 6UX jest juz dostepna w serwisach autoryzowanych. Nie jest jeszcze dostepna przez RSU.

Osobiscie nie mialem okazji sie jeszcze umowic, ale jesli ktos juz ten proces rozpoczal to piszcie prosze w tym watku czy serwis wrzucił Wam aktualiuzacje i mozecie juz korzystac z bezprzewodowaego Apple Carplay i Android auto oraz pozostalych funkcji ktory mialy zostac dostarczone z aktualizacja.

Pozdrawiam

Opublikowano

Jesszcze jedna dodatkowa informacja, ktora dostalem z bawaria motors.

Dziękujemy i potwierdzamy, że Pana auto jest objęte akcją techniczną i może się Pan umówić na wizytę :) Jest też informacja, że dopiero po tej wizycie zostanie przywrócona możliwość dokonywania aktualizacji RSU poprzez WiFi.

Żaden problem :) Dostaliśmy przed chwilą jeszcze jedną informację na temat oprogramowania, którym musi dysponować Serwis, które będzie potrzebne do wgrania tej aktualizacji i ono ma być dostępne po 28 kwietnia, więc tylko na to trzeba będzie jeszcze chwilę poczekać

Umowilem sie na wizyte 29kwietnia u siebie na miejscu i zobacze co tam na serwisie wyczaruja. Dam znac.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
czy aktualizacja się udała?

Widziałem że ktoś na forum serii 3 pisał, że ma być od 19.05 (nie wiem jak dla F40).

Ale dziś widziałem jakiś artykuł, że stanowisko BMW jest takie, że aktualizacja ma być maksymalnie do końca czerwca.

Dzisiaj jade to ogarniac. Dam znac jakie beda wyniki.

Opublikowano

Ok wrocilem. Aktualizacja /akcja/ serwisowa podnosi wersje softu, ktory to juz powinien pozwolic wrzucic przez RSU AppleCarplay i AndroidAuto, ale to rowniez nie jest pewne, bo moze sie pojawic znowu jakas wieksza, ktora bedzie wymagala podjechania do serwisu i instalowania przez przewod serwisowy. Na docelowa aktualizacje, ktora faktycznie pozwoli uruchomic ACP i AA trzeba jeszcze poczekac i dealerzy nie dysponuja konkreta data.

Obyscie mieli racje ze do konca czerwca to ogarna :)

Opublikowano
U mnie tak samo, wersja softu podniesiona i można się teraz połączyć po BT i WiFi, ale AA dalej nie działa
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jeszcze jedno. Gdyby ktoś czekał że to się pojawi wraz z aktualizacja to nie. ACP wybrałem zwyczajeni z poziomu ustawień telefonu. Wcześniej ACP tam nie widziałem.
Opublikowano

w ustawieniach sie wybiera carplay i laczy sie automatycznie, jest to w ustawiniach sparowanego urzadzenia.

trzeba pamietac zeby miec wlaczona siri, i ja mam BT i wifi jeszcze aktywne bo w sumie nie wiem ktore jest potrzbne.. :roll:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Mysle, ze juz wiekszosc odbierajacych teraz dostaje AA i ACP. Dobrze, ze sie udalo to rozwiazac. U mnie zero problemow od czasu pojawienia sie tej funkcjonalnosci.
Opublikowano
Mysle, ze juz wiekszosc odbierajacych teraz dostaje AA i ACP. Dobrze, ze sie udalo to rozwiazac. U mnie zero problemow od czasu pojawienia sie tej funkcjonalnosci.

Zgadza się, już w VINach nie ma tej opcji (ja mam akurat wpisane 8WL Special Control Bluetooth/Wi-Fi Module) - dodatkowo odebrałem wraz z oprogramowaniem w wersji 07/2022.20.

--edit

Pytanie: Czy istnieje możliwość połączenia map Google z wyświetlaczem na desce, czy działa to tylko z mapami Apple'a? (połaczenie Apple Car Play)?

BMW THE1 F40 120d - M Sport, Skyscraper Grey (2022)

Odebrany! https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=229&t=395918

icon1.png

Opublikowano

Zgadza się, już w VINach nie ma tej opcji (ja mam akurat wpisane 8WL Special Control Bluetooth/Wi-Fi Module) - dodatkowo odebrałem wraz z oprogramowaniem w wersji 07/2022.20.

--edit

Pytanie: Czy istnieje możliwość połączenia map Google z wyświetlaczem na desce, czy działa to tylko z mapami Apple'a? (połaczenie Apple Car Play)?

Tylko kierunkowo z mapami Appla i innymi ktore udostepniaja taka funkcjonalnosc. Mysle, ze here maps jest jeszcze godny uwagi. Dosc mocno ostatnio walczy na rynku. Podobaja mi sie ich rozwiazania.