Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem odnośnie spryskiwaczy. Auto zakupiłem niecałe 2 tygodnie temu i dopiero teraz mogłem zacząć je normalnie użytkować. Po zakupie i wlaniu płynu do spryskiwaczy okazało się że płyn nie leci i nawet nie słychać żeby chodziła pompka. Po czym sprawdziłem bezpieczniki i okazało się, że nie był wsadzony, lecz po wsadzeniu płyn nadal nie leci, ale podczas próby spryskania tylnej szyby silniczek działa bo go słychać a na przednią szybę jest cisza. Co może być nie tak? Zapchany wężyk? Dlaczego z tylu słychać, że działa a z przodu nie(są dwie pompki od tylnej i przedniej?, kwestia przekaźników?). Z góry dziękuję za pomoc :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pewnoe pompka siadła. No raczej że są dwie pompki. Jakbys chciał to rozwiązać jedną? Dostęp marny. Trzeba nadkole po stronie pasażera troche rozebrać, żeby sie tam dostać.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W innych markach stosuje się jedną pompkę , tylko pracuje w 2 strony i zaworek puszcza tu albo tam płyn . Reszta to fakt , dostanie się tam jest słabe . Może zamarzła poprzednikowi i ją rozwaliło .
Opublikowano
Dzięki wielkie za odpowiedź. A kwestia tylnej wycieraczki, że silnik pracuje a płyn nie leci? Kwestia wężyka czy może być jeszcze jakaś inna przyczyna?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Z tyłu to zapchane jest . Podnieś ten plastik co zasłania śrubę ramienia wycieraczki i w środku będzie taki plastikowy słupek z dyszą . Jego się wyciąga . Najlepiej chwyć palcami i trochę obracając lewo prawo wyciągnij . Wtedy popsikaj na tył . Wyleci mnóstwo syfu . Sam ten słupek przepłucz i przedmuchaj ale od strony dyszy . Jakby wstecz . No chyba że dalej nie będzie bez dyszy psikać to zapchało się przed mechanizmem . Pozostaje wtedy demontaż poszycia klapy i wyjęcie mechanizmu wycieraczki . Rozbiórka i czyszczenie .

Ogólnie to u mnie ktoś wymieniał ten mechanizm i miałem dwa zaworki przeciw zwrotne zamiast jednego i pompka miała problem to pokonać .