Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie sądziłem, że w ogóle będę myślał o takiej opcji ale... nagłośnienie standardowe w M sporcie jest szczerze mówiąc gorsze niż w X1 Advantage :mad2: . Nie wiem jak to możliwe, bo głośniki wyglądają na takie same, ale serio w 1er jest mega słabizna. Słuchanie muzyki poza taneczną/elektroniczną to niezbyt fajne doświadczenie. Kupowałem gotową konfigurację, więc wyboru nie było ale miałem nadzieję, że będzie grało chociaż tak samo jak w F48 :x

Czy ktoś rozważał czy może już nawet zmieniał głośniki w drzwiach? Ma to w ogóle sens? Bo wydają się dosyć małe. Jakby co nie chodzi o moc głośność, ale o samą jakość dźwięku.

Opublikowano

nie wiem czy sam wymiana głośników pomoże az tak bardzo, zapewne wzmacniacz/radio też by trzeba było wymienić.

ale mozesz napisac jkie byly efeky wymiany moze ktos sie jeszcze nad tym zastanawia :lol:

Opublikowano

Z tego co wiem, to niezależnie od modelu czy silnika, zawsze w podstawie mamy standardowe głośniki, druga opcja to HI-FI za jakieś 1500PLN a najwyższa opcja to Harman Kardon, gdzie płacisz ze 3 tysie i u mnie były jeszcze wymagania, że trzeba było zamówić jakąś nawigację.

Bo wydają się dosyć małe. Jakby co nie chodzi o moc głośność, ale o samą jakość dźwięku.

Według mnie, niezależnie jaki system audio wybrałeś, otwory w drzwiach będą takie same. Natomiast już wygłuszenie drzwi może już być inne. Tak samo radio/wzmacniacz jak napisał Pawel9. Poza tym, dodatkowe głośniki mogą być w innych miejscach auta.

Jeżeli chodzi Ci o jakość, to wymiana głośników może pomóc, ale np. głębi basów już nie musi poprawić, bo w wyższych modelach audio, bas może być przenoszony przez inne głośniki.

A i poczekaj jeszcze trochę, bo podobno nowe sprzęty muszą się "wygrzać", choć nie wiem, czy też te podstawowe audio.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
Niedawno odebrałem samochód. Na wyposażeniu mam głośniki Hi-Fi (NIE Harman Kardon) i brzmią one bardzo słabo w mojej ocenie, a nie jestem żadnym audiofilem. Nawet zastanawiałem się nad wymianą, ale to pewnie wiązałoby się z ingerencją w elektrykę samochodu (utrata gwarancji).
Opublikowano

Ja mam Harmana Kardona u siebie i jeśli chodzi o brzmienie dźwięku to IMHO też jest tak sobie. Tak więc gdyby ktoś żałował, że nie wziął HK, to uspokajam, że to wcale nie musiało pomóc. ;)

Mam wrażenie, że to audio jest zrobione pod ludzi, którzy chcą słuchać muzyki GŁOŚNO, a nie skupiają się na brzmieniu. Ale audiofil ze mnie żaden, mówiąc eufemistycznie, więc ta opinia nie musi być wiele warta.

MOŻE jest to kwestia jakiegoś ustawienia całości, tak czy owak do tego co grają moje Denony w domu, takie z tych tańszych, to subiektywnie dużo brakuje.

Opublikowano
Niedawno odebrałem samochód. Na wyposażeniu mam głośniki Hi-Fi (NIE Harman Kardon) i brzmią one bardzo słabo w mojej ocenie, a nie jestem żadnym audiofilem. Nawet zastanawiałem się nad wymianą, ale to pewnie wiązałoby się z ingerencją w elektrykę samochodu (utrata gwarancji).

Przez pierwsze kilka dni także miałem słabe odczucia (wygrzanie?), jednak teraz jestem zadowolony - jak dla mnie OK (też nie jestem audiofilem).

Ja mam Harmana Kardona u siebie i jeśli chodzi o brzmienie dźwięku to IMHO też jest tak sobie. Tak więc gdyby ktoś żałował, że nie wziął HK, to uspokajam, że to wcale nie musiało pomóc. ;)

No to mnie zdziwiłeś, bo wszędzie są raczej ochy i achy :shock: Ja co prawda odsłuchiwałem w innym/większym modelu BMW, ale dźwięk był dobry+++

Mam wrażenie, że to audio jest zrobione pod ludzi, którzy chcą słuchać muzyki GŁOŚNO, a nie skupiają się na brzmieniu. Ale audiofil ze mnie żaden, mówiąc eufemistycznie, więc ta opinia nie musi być wiele warta.

Ja słucham różnej muzyki, według mnie każda szczera opinia jest dużo warta :cool2:

MOŻE jest to kwestia jakiegoś ustawienia całości, tak czy owak do tego co grają moje Denony w domu, takie z tych tańszych, to subiektywnie dużo brakuje.

Podstawa to ustawienie pod siebie equalizera. Po jakimś czasie bym poprawił :wink:

No i jeszcze jedno, nie porównuj zestawu stereo z domu z nagłośnieniem w samochodzie :wink: Toż to dwa inne światy :D

A i jeszcze jedno, spróbujcie posłuchać jakiejś stacji z DAB+ lub chociażby z USB czy telefonu. Po tych stacjach później nie chce się słuchać standardowych stacji radiowych. Zaryzykuje stwierdzenie, że właśnie stacje FM słabo odbierają w F40 i tu może być szkopuł :cry:

Opublikowano
Podstawa to ustawienie pod siebie equalizera. Po jakimś czasie bym poprawił

Próbowałem - kręciłem we wszystkie strony, nie dało to wiele. Ale cały czas mowa o subiektywnych odczuciach.

No i jeszcze jedno, nie porównuj zestawu stereo z domu z nagłośnieniem w samochodzie :wink: Toż to dwa inne światy :D

Pełna zgoda, chociaż dla jasności, pisałem tu o zestawie z ampli Denona, który razem z takimi sobie głośnikami kosztował poniżej 3000 zł, więc tyle co dopłata do HK :P

A i jeszcze jedno, spróbujcie posłuchać jakiejś stacji z DAB+ lub chociażby z USB czy telefonu. Po tych stacjach później nie chce się słuchać standardowych stacji radiowych. Zaryzykuje stwierdzenie, że właśnie stacje FM słabo odbierają w F40 i tu może być szkopuł

W ogóle nie słucham w samochodzie radia, całość muzyki leci ze Spotify bezpośrednio z systemu multimedialnego BMW (nie używam Android Auto).

Teraz przyszło mi do głowy żeby sprawdzić jak tam jest ustawiona jakość dźwięku w tej aplikacji Spotify z BMW...

Opublikowano
Pełna zgoda, chociaż dla jasności, pisałem tu o zestawie z ampli Denona, który razem z takimi sobie głośnikami kosztował poniżej 3000 zł, więc tyle co dopłata do HK :P

No ja też nie mam wygórowanego sprzętu, wzmacniacz to pełnoletni amplituner Pioniera, kolumny to 5+1 z podłogówkami Jamo S606 (uzupełniane subwooferem). Czyli także żaden topowy sprzęt a słucha mi się od wielu lat bardzo przyjemnie. Oczywiście to niema nic wspólnego z audiofilskim sprzętem, ale ja kocham muzykę (od popularnej do heavy metalu :wink: ) i nie wyobrażam sobie życia bez muzyki, a ten sprzęt mi wystarcza i nawet nie myślę o wymianie.

Podsumowując, nadal uważam, że ceny popularnego sprzętu do domu są na innej półce niż car audio w wersji premium i to w samochodzie premium. Nie wspomnę o akustyce pomieszczeń. Myślę, że 99% rozwiązań z fabrycznych samochodów nie dorówna domowemu stereo ze średniej półki (i to za dwa razy mniejszą kasę) :wink:

Teraz przyszło mi do głowy żeby sprawdzić jak tam jest ustawiona jakość dźwięku w tej aplikacji Spotify z BMW...

Dokładnie tak zrób i testowo dla porównania posłuchaj sobie jakieś stacje z DAB+. Nie wiem, jak w innych miejscach Polski, ale w W-wie jest ich sporo (a widzę, że jesteś z W-wy). Ja codziennie dojeżdżam do W-wy, więc wiem, że do testów chyba każdy sobie coś wybierze :cool2:

A może zrobić jakiś mały spocik, z chęcią bym usłyszał, jak gra HK, ja mogę dać posłuchać Hi-Fi. W moich dwóch poprzednich Volvach V40 raz miałem pośrednie audio (ala HI-FI) a w drugim właśnie HK i Wam powiem, że oczywiście HK było lepsze, ale według mnie niewarte swojej ceny w stosunku do HI-FI :wink: Tutaj mi zabrali :mad2: HK, ale HI-FI jest dla mnie wystarczające i już tak bardzo nie płaczę :wink:

Opublikowano
W ogóle nie słucham w samochodzie radia, całość muzyki leci ze Spotify bezpośrednio z systemu multimedialnego BMW (nie używam Android Auto).

muzyka streamingowa zawsze jest w gorszej jakosci, sciagnij sobie jakies mp3 przynajmniej 320kbps i odpal z USB.

ciekawostka, mozna ogladac filmy z USB na srodkowym ekranie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ale neistety tyko na postoju, ale na pewno beda lub nawet sa jakies programy zeby to obejsc

Opublikowano

na pewno beda lub nawet sa jakies programy zeby to obejsc

fermata auto i da się oglądać po bezprzewodowym android auto normalnie youtube w czasie jazdy. tylko szczerze mowiąc nie polecam, bo ekran się strasznie grzeje jak odtwarza film a bateria w telefonie znika w tempie błyskawicznym. chyba średni pomysł z filmami w aucie, no ale akurat pasażerka chciała oglądać to jej włączyłem jakiś serial..