Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam opony 225, 45 r18 , przód i tył. Zakupione felgi przeze mnie to

Felgi BMW 5x120 R18

Rozmiar: 8Jx18

ET: 43

Średnica otworu centrującego: 72,6mm.

Rozstaw śrub: 5x120

Szerokość felgi: "8.0"

Posiadam bmw f31 z 2013 roku, i moje pytanie brzmi jakie zastosować dystanse na przód i tył przy takim rozmiarze opon i przy moim et Felgi.

Bmw w wersji luxury line bez pakietu M. Bez obiżonego zawieszenia itp.

(Felgi wszystkie o tym samym Et 43 !!!)

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ori jest 8x18 et 34, czyli teoretycznie 9 mm.

Ale taki dystans nie przeniesie centrowania.

Minimum to jakieś 13 mm.

Wtedy zejdziesz do et 30 i też będzie ok.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Takie!

Kup najpierw 2 i zobacz na tylnej osi jakiego efektu oczekujesz.

Potem wrzuć je na przód.

Opublikowano

o to chodzi że siedzę w niemczech a tata przyjeżdża do mnie przed Świętami i mi je kupi z allegro, i moje pytanie brzmi bo chce zakupic te 13 mm i w razie "wu" drugą parę też, bo tu w Niemczech droższe są. I wracając do sedna, drugą parę wybrać 5mm czy 10mm bo na pewno na tył pójdą te 13mm.

Pozdro

Opublikowano

Chodzi o to jak najlepiej będzie pasować myślę nad takimi zestawami:

1 wersja :

Przód- 5mm

Tył- 10mm

2 wersja :

Przód- 5mm

Tył- 13mm

3 wersja :

Przód- 10mm

Tył- 13mm lub 15mm

To nie ma być aż tak bardzo osadzone że szeroko bardzo itp. Mi chodzi o taki efekt bardziej wizualny ale żeby było widać.

Jaka z tych wersji bedzie najlepsza twoim zdaniem? I jeszcze pytanko mój drogi kolego o co chodzi z tymi dystansami z kołnierzem?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Minimalna grubość dystansów z przeniesieniem kołnierza centrującego to jakieś 13 mm, o czym pisałem wyżej.

Ani 5 ani 10 mm nie będą go miały, a zatem felga będzie się trzymać na samych śrubach co jest niedopuszczalne.

• Moderatorzy
Opublikowano

Daj przód 10 mm na stronę a tył 15-20 mm na stronę.

Przy dystansach 10-15 musisz dłuższe szpilki kupić, a od 20 mm jest przelotowo.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam.

Jestem po założeniu opon z felgami jak pisałem wyżej dołożyłem dystanse na tył 13 mm z kołnierzem jak pisał kolega wcześniej. Jednak mam teraz inny problem po założeniu zestawu wyświetla mi wnet wariuje kontrolka abs ( pokazuje również informacje o uszkodzonej oponie ) co może być nie tak ? dodam że raz jest dobrze raz po przekroczeniu np. 100kmh wyskoczy błąd. zajade na postój wylacze silnik odpale po chwili błędu nie ma ...

Pozdrawiam

Opublikowano
Hmm po na myśleniach doszedłem do wniosku że zmienię chyba na eibach. Interesuje mnie przód 13 mm ponieważ mam już sruby z tych moich obecnych nie oryginalnych beż atestu....zastanawiam się dalej w czym może tkwić problem z wariowaniem abs. Więc chce wydać na komplet firmy Eibach. Pierw kupie jeden zestaw żeby sprawdzić czy problem nie występuje znów, te 13 mm to tylko z kołnierzem centrującym czy to nie ma znaczenia ważne że eibach śruby mam dłuższe i będzie grało? Straciłem już chęci z tymi dystansami, nie ma mi kto pomóc. Pomóżcie. Pozdrawiam
Opublikowano

Myślałem żeby kupić te 20mm na tył

https://www.iparts.pl/czesc/dystanse-kol-eibach-s90220020,0-112-s90220020-481229.html#102733

I te na przód...

https://www.sportfahrwerk-billiger.de/Artikel/HR-Spurverbreiterung-Trak-DR-fuer-BMW-320d-Typ-F31-Touring-/index_139903_14971.html

Strona niemiecka te drugie, znow poleci dużo kasy... jak widać są one z kołnierzem centrującym tak ? Ale panowie teraz pytanie... będą pasować do mojego et... ogólnie się zastanawiam czy te sruby dłuższe które mam mają coś wspólnego z moim układem hamulcowym . Założę nowe i znów będzie abs szwankował? Wątpię żeby nagle po zalozeniu i przejechaniu 70km wyświetlały się błędy z abs i rpa a także o wadliwym powietrzu w oponach. Sam nie wiem.