Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od jakiegoś czasu wariowało mi zawieszenie z tyłu, raz prawa raz lewa strona niżej, wczoraj po dniu pracy ide do auta a tył siedzi i nie wstaje. Dziś razem z kolegą z serwisu dostaliśmy się do kompresora i o ile działa, tak poduchy nie dostają powietrza, odkręciliśmy przewody od rozdzielacza, napompował kompresorem, poducha wstała, ja ścisnąłem przewód, on wkręcił do rozdzielacza, psiknął sprayem na nieszczelność i ucieka powietrze przez gwint rozdzielacza, czyli to znaczy że ten elektrozawór jest zamknięty/gwinty wyrobione i po kupnie nowego problem powinien zniknąć?

Dodam jeszcze, że przez główny przewód od kompresora do rozdzielacza żeby podnieść dwie poduchy powietrze w ogóle nie chciało przejść, nawet jak odpaliłem auto żeby rozdzielacz się otworzył, dopiero bezpośrednio przewodami od poduchy.

Opublikowano

Polecam obejrzeć.

Co znaczy, że kompresor działa? To, że działa nie znaczy, że jest w stanie uzyskać prawidłowe ciśnienie. Nie weim, czy w BMW jest wejście do zbiornika powietrza, bo np. w Cayenne jest takowe i to bardzo pomaga w diagnostyce. Podłączasz sobie butlę z azotem, dajesz ciśnienie, jest cisza, bo nie chodzi silnik i każda nieszczelność jest słyszalna. Do kompresora można zajrzeć, jak jest uszkodzony, to będzie widać rysy, zużyty pierścień. Kompresory często się zużywają przez nieszczelności, ponieważ muszą pracować dużo częściej niż w szczelnym układzie. Niedawno w Q7 kompresotr szlag trafił, bo jakiś pajac jak go naprawiał nie założył wężyka żeby powietrze ciągnął z filtra, tylko ssał spod nadkola :D ale i tak podziw bo ponad rok wytrzymał od tej naprawy.