Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie, ktoś z was podłączał już kamerkę w g30?

Którędy poprowadzić kabelek, gdzie się wpinacie z zasilaniem?

Generalnie potrzebny plus po zapłonie, auto często dość długo stoi, więc szkoda żeby kamera cały czas żarła prąd.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kamerka obok lusterka wtecznego, po stronie pasażera.

Przewód pod podsufitkę można łatwo wsunąć.

Osłonę słupka A trzeba zdemontować, przewód poprowadzić z dala od airbaga.

Dalej to już pod schowkiem.

Mi podłaczenie po zapłonie zrobił elektryk z aso.

Nie wiem gdzie się wpiął.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, w takim razie z przeciągnięciem kabelka nie powinno być problemów.

Gorzej właśnie z zasilaniem po zapłonie, ale może jakoś ogarnę.

G31 ma w zapalniczce stały plus czy właśnie po 1 pozycji?

Opublikowano
Pamiętaj, że wiele rejestratorów ma funkcje budzenia się w razie ruchu tzw. parking na wypadek np nieuważnego cofania przez "sąsiada" lub uderzenia w drzwi lub kręcenia się osób zbyt blisko pojazdu. Pasowało by miał zasilanie i sam decydował kiedy przejść w stan uśpienia i kiedy się budzić. Oczywiście maja swoje akumulatory ale one potrafią szybko się zużywać i po roku czy dwóch już są na wykończeniu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W zasadzie warto by było ocenić ile prądu zjada w spoczynku, może i lepiej żeby miał stały plus.
Opublikowano

Ja zakładałem w 6 GT G32 (w G30, G31 będzie pewnie identycznie), uchwyt do telefonu z ładowaniem i podłączyłem się do skrzynki z bezpiecznikami po prawej stronie nad nogami pasażera (wystarczy odkręcić 2 śruby plastikowe (takie motylki) odgiąć trochę pokrywę i można się wpiąć. Ja użyłem bypassu jak poniżej. W skrzynce są wolne miejsca ze stałym zasilaniem i zasilaniem po zapłonie. Kamery nie radzę podłączać pod stałe bo rozładuje akumulator. Jedyny problem to pociągnięcie kabla od kamerki do skrzynki.

https://allegro.pl/oferta/bypass-gniazda-zapalniczki-rejestrator-nawigacja-10222368797