Skocz do zawartości

Odgrzybianie klimatyzacji F25

KubaKojot

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Idą ciepłe dni i czas zająć się odgrzybianiem klimatyzacji, ponieważ czuć mały smrodek gdy klima działa

Kiedyś miałem E91 i tam była taka rewizja do parownika w kabinie, trzeba było tylko zdemontować schowek i wyjąć czujnik temperatury wtrysnąć chemię i po temacie

Teraz od jakiegoś roku mam F25 FL kupiłem już chemię Wurth`a lecz nie wiem jak się za to zabrać i też nic nie znalazłem pomocnego na forum.

Macie może schemat klimy lub już to robiliście, co by mi podpowiedzieć jak się pożądnie zabrać za temat?

Z góry dzieny Kuba

• Zasłużeni forumowicze

Zdejmowanie bocznego panelu poszycia konsoli środkowej po prawej stronie.

1VnYAwxxYd

Wyjmij mikrofiltr do wentylacji przedziału pasażerskiego

1VnXRFxxJp

1VnXZ6HN1W

1VnY9fLYJe

Montaż mikrofiltra do wentylacji wewnętrznej

1VnYJCFjZz

Uwaga: Zwróć uwagę na kierunek montażu dolnego mikrofiltra (1).

1VnXow9QbQ

Otwórz klapę (1).

Włóż narzędzie specjalne do obudowy mikrofiltra (2), jak pokazano.

1VnYjhhVu4

Umieścić narzędzie specjalne w stosunku do prawego górnego położenia krańcowego, jak pokazano.

Przesuń narzędzie specjalne z prawej strony na lewą (1) do pozycji krańcowej.

Przesuwaj narzędzie specjalne tam i z powrotem, aż środek do czyszczenia układu klimatyzacji zostanie całkowicie rozpylony.

1VnYqeAH8b

Po zakończeniu operacji czyszczenia:

1. pozostaw pojazd na około 5 minut.

2. zainstalować mikrofiltr do wentylacji wnętrza .

3. ustaw klimatyzację na wentylację przestrzeni na nogi i tryb świeżego powietrza. Otwarte boczne okna/drzwi.

4. uruchom pojazd i pozwól, aby klimatyzacja działała przez około. 5 minut przy maksymalnej mocy dmuchawy.

5. w celu wyeliminowania resztek środka czyszczącego należy powtórzyć kroki 3 i 4 przed przekazaniem go klientowi.

• Zasłużeni forumowicze

Nie było podziału.

Ja w F11 mam podobnie jak ty.

Dwa filtry przeciwpyłowe znajdują się za schowkiem. Dojście mam od dołu. Wyjmuje dwa filtry , ukazują się wewnątrz dwa oddzielne kanały , które są skierowane w lewą stronę, tzn . w stronę środka konsoli. Jeden otwór odpowiada za dojście do parownika od strony silnika , drugi od strony radia. Należy zaaplikować preparat z obydwu stron .