Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam może ktoś mi doradzi co może powodować powtarzające się awarie progowej pompy paliwa ( nie słychać pracy).

09.2019 - Wymiana oryginalnej pompy paliwa na Bosch(podczas wymiany wymiana wtyczki stara podobno podtopiona, podobno ponieważ wymiana w warsztacie)

02.2021 - Wymiana w warsztacie na MAGNETI MARELLI

02.2021 - Po 7 dniach wymiana na Pierburg ( poprzednia rozszczelniła się przy wtyczce) - wymiana w własnym zakresie.

03.2022 - Pompa znów się nie odzywa, na kompie błąd związany z ciśnieniem na listwie.

Podczas wymiany na Pierburg wymieniłem pompę w baku(również Pierburg) oraz regulator ciśnienia (Bosch). Pod koniec roku 2020 również wymieniałem przekaźnik pompy na nowy oryginał. Większość tankowań na SHELL ( paliwo "bogatsze"). Podczas jazdy nie odczuwałem żadnych objawów.

Filtr paliwa wymieniany co roku na Febi, wraz z olejami.

Auto: E46 330D z 2005 r. M57D30

Ciśnienia na listwie nie ma, moje skoczyło niesamowicie...

Opublikowano

Nie wiem skąd jesteś. Mogę podać Ci namiary na dwie osoby, które mogą rozwiązać Twój problem, ale pozostaje kwestia odległości/dojazdu.

Filtr paliwa musi być jak najdroższy: minimum MANN a jeszcze lepiej KNECHT. Możliwe że tu (po części) leży problem?

Hipoteza robocza: możliwe, że padłeś ofiarą podłej jakości produktów, która panuje zwłaszcza w ostatnich dwóch latach. Te pompy brałeś na allegro czy w jakiejś sieci sprzedaży? Podróbek nie brakuje. Może coś jest do poprawy od strony elektryki/przewodów? Możliwe jest też że trafiasz jakieś dziwne paliwo lub jakiś syf jest w baku. Stacja stacji nierówna, niektórzy mówią też, że paliwo premium i jego cena są zabiegiem marketingowym.

W ostatnim akapicie gdybam, ale warto byłoby wziąć te kwestie pod uwagę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Filtr paliwa bosch, żaden febi. Pierburg (ti automotive) to już nie to co kiedyś, wybrałbym bosch.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano
Dzięki panowie za odpowiedzi. Problem z brakiem ciśnienia rozwiązany. Synchronizacja z EWS rozwiązała problem.