Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem posiadaczem E90 n53 218km od roku. Od początku borykam się z problemem. Auto było już u kilku mechaników. Na zimnym silniku wypada losowo zapłon na różnych cylindrach najczęściej na 4,5,6 czasem też na 2 i 3. Po całonocnym postoju auto drży nierówno pracuje trzęsie się czasem zgaśnie. Po dogrzaniu wszystko wraca do normy.

Wtryski robione w dwóch warsztatach. Cewki nowe, świece wymieniane uwaga 3 razy pomimo mówienia mechanikom że ich poprzednik je wymieniał. Pokrywa zaworów z odmą wymieniane przez poprzedniego właściciela (był problem z nierówną pracą silnika i spalaniem oleju). Wymieniane uszczelki kolektora. Ostatni mechanik stwierdził że został już tylko zawalony katalizator. Mam pytanie czy powyższe objawy mogą świadczyć o uszkodzonym katalizatorze. Czy ktoś wie czy na dolnym Śląsku zajmuje się ktoś takimi naprawami, okolice Jeleniej góry, Zgorzelca? Błąd na komputerze po zagrzaniu silnika tylko związany z katalizatorem. Spotkał się ktoś z takim problemem? Dzięki i pozdrawiam

Opublikowano

Wtryski zostały zakodowane? Adaptacje skasowane i zrobione na nowo?

System NOX działa? Siarka wypala się normalnie?

Opublikowano
Wtryski kodowane, czujnik nox podmieniany i to samo, wydech odsiarczany, miał 30% zasiarczenia, był odpalany jakiś program i goniony na autostradzie przez mechanika spadło do 0. Co do adaptacji wszystkie wskoczyły normalnie oprócz dwumasy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
koło zamachowe to podstawa adaptacji

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

3. Po całonocnym postoju auto drży nierówno pracuje trzęsie się czasem zgaśnie. Po dogrzaniu wszystko wraca do normy.

Paliwo z lejących wtrysków zalewa w nocy cylindry. Jak się wypali silnik zaczyna "normalnie" pracować. /taki miałem objaw u siebie dwukrotnie, w obu przypadkach do wymiany były wtryskiwacze - wymieniałem 'na raty' nie wszystkie od razu/

Wtryski robione w dwóch warsztatach.

Co konkretnie było robione bo oprócz wymiany zużytych na nowe nic więcej z nimi nie da się zrobić. /parę osób z forum oddawało wtryskiwacze do 'regeneracji' które i tak nic nie dawała/

Problemy z katalizatorem mogą być następstwem lejących wtrysków. W efekcie jak już wtryskiwacz zablokuje się otwarty nie odpalisz auta albo odpalisz i zobaczysz smugę dymu i smród benzyny jak kiedyś ja.

Opisuje swoje doświadczenia ale wątpię aby katalizator był przyczyną wypadania zapłonów. Nie podałeś jaki błąd wywala ten katalizator.

Opublikowano
Wtryski 6 sztuk nowe, wcześniej wymieniane na używane, przed wymianą na nowe mechanik mówił to co kolega wyżej o stojącym paliwie na tłokach, ale po odkręceniu świecy i wpuszczeniu kamerki na każdym cylindrze sucho. Dokładnej nazwy błędu nie znam ale tak jak pisałem błąd odnośnie katalizatora. Pojutrze jestem umówiony na komputer to podam dokładne kody błędów.