Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema wszystkim, mam dziwny problem z tylnymi kołami.

Mianowicie jakoś od listopada, slychać podczas jazdy było nietypowy szum opon z tyłu, był nierównomierny, cós jakby koło biło, wraz z wzrostem prędkości dzwięk narastał, czuć też delikatne wibracje.

Dokladniej pacjent to f30 330d Koła orginalne m-sport 8.5x19 opony Michelin Pilot Sport 4S 255/35/19 nie runflat. Z tyłu założone były dystanse 15mm wraz z dluższymi śrubami. Opony mam od kwietnia 2020, dystanse tak samo, nigdy żadnych problemów nie było, auto zrobiło dystans okolo 20000km bez żadnych dziwnych odglosów i wibracji. Mniej wiecej od listopada 2021 się zaczęło, na początku myślałem że może koła żle wyważone, wyważane byly 3 razy, za każdym razem gdzie indziej, oczywiście za każdym razem wszystko było w njak najlepszym porządku, zero bicia, obydwie felgi są proste, nigdzie nie uderzone, auto normalnie jeżdzone. Póżniej myślałem że winne są dystanse, założyłem inne mniejsze raz 12mm, drugi raz 5mm na seryjnych śrubach, problem dokładnie taki sam. Ostatecznie zacząłem podejrzewać że winne są opony, może jakaś wada itp. jako że w listopadzie było na tylnych oponach 4mm bieżnika stwierdziłem że dojeżdze je do końca i kupie nowe. Dwa tygodnie temu, zakupiłem dokładnie takie same Michelin PS4S ten sam rozmiar, rok produkcji 2021, nie run flat. Założone, wyważone, oczywiście maszyna wyważająca 0g z dwoch stron czyli perfekt. Niestety problem dokładnie taki sam, lekkie wibracje powyżej 50mil i ten nierównomierny szum . Dzisiaj ściągnełem dystanse, powieszchnia styku koł z tarczą jest czysta, tarcze nowe w 2021, śruby nowe oem samocentrujące, koło założone prawidłowo, śruby dociągnięte 120nm oczywiście po przekątnej, problem taki sam.

Jakieś rady, co to może być lub co jeszcze byt można było sprawdzić ??

Nie chce szybko zajechać nowych opon bo tanie nie były :(

tu zamieszczam filmik jak to wygląda po podniesieniu auta, widać dokładnie delikatne bicie opony, z drugiej strony jest dokładnie to samo

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
raczej nikt specjalnie nie będzie się rejestrować żeby obejrzeć filmik :)

spacer.png