Skocz do zawartości

Problem z silnikiem po tygodniu bez odpalania na mrozie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panowie i panewki. Ciezko mi wq opisac co sie wydarzylo ale sprobuje mniej wiecej po kolei. Pacjent BMW e46 325i.

Po tygodniu postoju na mrozie ok -10 odpaliłem samochód. Zapalił trochę ciężej, tak jakby był słaby aku ale pochodził 10 min na postoju i niby wszystko ok. Po 10 minutach zgasiłem i po 30 min spróbowałem ponownie. Niestety już nie przekręciłem. Pierwsza myśl że akumulator jednak zdechl ponieważ już był słaby wcześniej. Chociaż dziwne wydało się bo przy próbie krecenia nie przygasły kontrolki. Po próbie odpalenia na kable ktora sie nie powiodla, próba odpalania na hol. Bardzo ciężko było nawet z 3 biegu żeby przeskoczyło co kolwiek. Ale suma sumarum samochód odpalił ale z wydechu zaczęły wydobywać się kłęby białego gęstego dymu:( ale odziwo silnik pracował równo i cicho. Zgasiłem silnik i za chwilę odpalil bez problemu z kluczyka jednak dalej mocno dymił. Zgasiłem go ponownie i znowu ten sam problem. Nie przekręcę rozrusznika jak w przypadku padniętego aku. Czy ma ktoś pomysl co tu się odstawiło? Czy coś mogło się zablokować w silniku ? Dodam jeszcze że akumulator napewno jest padnięty ponieważ na koniec ledwo zasunąlem szybę. Czy próbować ładować aku i odpalać czy lepiej nie i prosto pod warsztat ???

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Napewno naładuj. Co do kłebow dymu to może odma zamarzła.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tego to ci nikt nie powie, wszystko robisz na własną odpowiedzialność. Jak odma zamarzła to jest szansa że odmarznie i będzie ok.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)