Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie wyskoczyły obydwa bledy na kompie-Starzenie sondy lambda/długość okresu oraz bład oprogramowania/sonda lambda przed katem zestarzała...

Panowie co to oznacza? czeka mnie wymiana sondy? jesli tak jaka polecacie?

• 7 miesięcy temu...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Witam zmagam się z tym samym problemem wyskakuje błąd 2C55 pomimo wymiany sondy przed katalizatorem.Czy ktoś rozwiązał problem? Proszę o podpowiedź.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To że sterownik ocenia sygnał z sondy jako nieprawidłowy to nie znaczy, że sonda jest uszkodzona. To może być wszystko co powoduje nieprawidłowy skład mieszanki np. lejący wtryskiwacz albo przepływomierz albo zły odczyt np. nieszczelność w układzie wydechowym przed katalizatorem.
Opublikowano
U mnie był ten problem. Tak samo wymienione dwie nowe oryginalne sondy, przepławki też dwie, świecie i cewki tak samo i nadal był ten błąd. Wracał co jakieś 1000km mniej więcej. Oddałem auto do innego mechanika. Sprawdził szczelność dolotu, i kolektora wydechowego - wszystko szczelne. Sondy reagowały prawidłowo po rozgrzaniu. Wyciągnął sterownik silnika i elektronik znalazł na płytce zimne luty - naprawił to, potem jeszcze przejrzeli wiązkę silnika - miała dwa uszkodzone piny - to tez naprawili. Od pół roku i 6 tysięcy km błąd już nie wraca i mam święty spokój.
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam czy ktoś ogarnął te błędy w inny sposób niż kolega wyżej ? Bo mam to samo 2C55 2C56 wracają po przejechaniu 600km