Skocz do zawartości

Jakie zawieszenie bmw e39 2.8 96r

Hebda513

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Meyle HD miało kiedyś bardzo fajne zestawy - wszystkie wahacze i łaczniki za jakieś 2000pln były. Zrobiłem na tym kilkadziesiąt tysięcy km bezproblemowo.

• Zasłużeni forumowicze

Tylne zawieszenie robiłem w Touringu tamtego lata. Po obejrzeniu tego

stwierdziłem, że zaryzykuję i kupiłem wahacze mastersport. W zestawie były jeszcze łączniki stabilizatora, ale tego nie polecam, chociaż założyłem. Być może do sedana pasowałoby lepiej, bo tam wahacz H jest trochę inny, ale ze względu na dużą główkę łącznika prawie ociera o wahacz. Łączniki lemfordera są innego kształtu, bardziej płaskie. Wahacze wyglądają bardzo solidnie, osłony są przeźroczyste, widać, że w przegubach smar jest, waga jest taka jak oryginał. Trzeba tylko zwrócić uwagę, bo wahacz prosty od któregoś rocznika ma inny przegub kulowy.

Tuleje pływające i te krótkie wahacze co się z tulejami łączą wziąłem Lemforder. Te wahacze na opakowaniu miały Made in China :)

Jeśli masz już tak wiekowe auto to prawdopodobnie trzeba by wymienić też tuleje w wahaczach H. One nie występują jako część zamienna, tylko poliuretan i musi być tutaj żółty ! Wszelkie zamienniki gumowe się nie sprawdzają. Tyle się dowiedziałem, ale nie wymieniałem tych tulei, nie było potrzeby, auto 2001.

Być może urwiesz śruby od geometrii na prostym wahaczu, ja dałem radę odkręcić, ale trzeba wziąć to pod uwagę. To mi powiedział mechanik na ustawianiu geometrii, pytał czy były ruszane, bo zdarza się, że przy ustawianiu strzelają i auto zostaje na podnośniku. Zaopatrz się w płaskie grzechotki, bo bez tego to można się zapłakać ze szczęścia przy pracy.

Dodam, że nie handluję częściami, kupujesz na własną odpowiedzialność. U mnie mastersport się sprawdziły co nie oznacza, że komuś nie będą odpowiadać. Zrobiłem 10000 km i na razie żadnych niepokojących odgłosów, auto prowadzi się jak po sznurku. Jakbym wcześniej to wiedział to przód też bym robił MS zamiast Lemforder.