Skocz do zawartości

Czy u kogoś działa Test 10 na OBC w E32,E34?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Odblokowałem ukryte funkcje OBC poprzez Test 19. Niby wszystko jest ok, teraz mogę wyświetlać na m.in komputerze pokładowym prędkość chwilową, spalanie chwilowe (polecam sprawdzić ile litrów/100km spala samochód przy ruszaniu :D , ile litrów paliwa spalę na godzinę, w ilu % pełny jest bak paliwa i inne ciekawe funkcje.

Ale mam problem z Testem 10, czyli testem który umożliwia korekcję prędkościomierza. Gdzieś przeczytałem że przyciskami 1000/100/10/1 można skorygować wskazania prędkościomierza. Po uruchomieniu tego testu wyświetla mi się 1.03 EICH i nie mogę zmienić domyślnej wartości.

I stąd moje pytanie: Czy komuś udało się zmienić ustawienia domyślne w Teście10? Jeżeli tak to czy musieliście wykonywać jakieś inne czynności poza wciskaniem klawiszy 1000/100/10/1?

• Odpowiedzi 95
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Członkowie klubu
Opublikowano
Odblokowałem ukryte funkcje OBC poprzez Test 19. Niby wszystko jest ok, teraz mogę wyświetlać na m.in komputerze pokładowym prędkość chwilową, spalanie chwilowe (polecam sprawdzić ile litrów/100km spala samochód przy ruszaniu :D , ile litrów paliwa spalę na godzinę, w ilu % pełny jest bak paliwa i inne ciekawe funkcje.

Jak to się robi ? W E36 też można ?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Nie wiem czy dziala to w E36, ale w E34 jest tak:

Wciskasz jednoczesnie 1000 i 10, wpisujesz numer testu 19 za pomoca 10 i 1, sumujesz date (miesiac + dzien) i masz odblokowane testy servisowe.

Teraz wpisujesz numer testu, uzywajac 10 i 1:

test 01 - test OBC

test 02 - spalanie chwilowe l/100

test 03 - spalanie chwilowe l/godzine

test 07 - procentowe zapelnienie baku

test 08 - aktualna pręekosc

test 21 - reset OBC

THX for milan99!!!

W BMW Blisko Masz Wszędzie
  • Członkowie klubu
Opublikowano

Dzięki - sprawdzę.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano

Dzięki - sprawdzę.

Sprawdziłem - działa - dzięki.

Tylko nie pokazuje procentowego zapełnienia baku paliwa, lecz stan faktyczny w litrach. Też fajnie 8)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
test 01 - test OBC

test 02 - spalanie chwilowe l/100

test 03 - spalanie chwilowe l/godzine

test 07 - procentowe zapelnienie baku

test 08 - aktualna pręekosc

test 21 - reset OBC

THX for milan99!!!

A testów 04...06, 09...20 nie ma ? - tak z ciekawości, bo u mnie (ale to E38) są wszystie ..., oraz pod jednym testem, czasami jest kilka funkcji. U mnie jest jeszcze m.in. obroty silnika, średnie zużycie paliwa i prędkość, ilość paliwa wskazywanego przez każdy czujnik z osobna i średnia "ustabilizowana" podawana do wskaźnika analogowego, temp. silnika, service interval (czyli jakby, dokładne określenie na jakim jest etapie gaszenia światełek serwisowych) - "odległościowy" i czasowy, i szereg różnych kodów i stanów "portów" itp. ... itd. itp. ...

Dzięki temu można określić błędy analogowego prędkościomierza, obrotomierza, wskaźnika temp. wody itp.

Np. temp. wody mnie mocno zdziwiła, że przy takim dużym silniku, gdzie wchodzi 12.5l cieczy chłodzącej, silnik dosłownie w oczach się rozgrzewa ... , po wyjechaniu z garażu i przejechaniu ok. 200-250m z prędkością ok. 20 km/h (taki mam dojazd, boczną małą uliczką), temp. jest ok. 40st. (przy początkowej ok. 20 st.C), a po ok. 1 km bardzo spokojnej jazdy (40-60km/h) silnik ma ok. 50-60 st.C (czyli już jest gorąca - praktycznie parząca) - wskażnik analogowy jest wtedy trochę za pierwszą białą kreską za niebieskim polem (tak mniej więcej w 1/2 między całkowicie zimnym, a dobrze nagrznym.

To tak wszystko na marginesie :-)

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Testy 04...06, 09...20 są. Nosek wspomniał o tych ciekawszych. Spis wszystkich testów można znaleźć na: http://home.iae.nl/users/bts/obc.htm

Aha. OK. To prawie tyle ile u mnie :-) ... brakuje tylko wspomnianych obrotów silnika, temp. silnika i interwału serwisowego (chyba, że czegoś nie zauważyłem ... ;-))

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

Opublikowano
Jak powiniem wyglądać kod do odblokowania w dn. 22.06? Próbowałem 2206 i 0622 i nic może źle wpisuje? Bo wszystko na to wskazuje :oops:

Bądź miły dla ludzi kiedy pniesz się w górę,

bo możesz ich spotkać kiedy będziesz spadał w dół...

• Członkowie klubu
Opublikowano
Jak powiniem wyglądać kod do odblokowania w dn. 22.06?

:lol: 28

sumujesz date (miesiac + dzien)

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano
Witam, mam pytanie czy ten test mozna wlaczy w kazdym e36? Mam on board computer ale kiedy nacisne 1000 i 10 jednoczesnie to pokazuje sie napis function. Wprowadzam cyfre 19 i co mam dalej zrobic? Naciskam set ale wszystko sie wylacza.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
czy ten test mozna wlaczy w kazdym e36?

To pewnie zależy od tego jaki masz BC - w E36 były chyba 3 rodzaje.

Ja mam pełny bez CheckControl i test się uruchamia.

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Witam, mam pytanie czy ten test mozna wlaczy w kazdym e36? Mam on board computer ale kiedy nacisne 1000 i 10 jednoczesnie to pokazuje sie napis function. Wprowadzam cyfre 19 i co mam dalej zrobic? Naciskam set ale wszystko sie wylacza.

Właśnie! Mam ten sam problem. Może, ktoś powie co dalej robić.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

No wlasnie ja posiadam komputer z 11 przyciskami i po ssumowaniu miesiaca i dnia wysakakuje mi na wyswietlaczu pretkosciomierz elektroniczny...a nie moge w zaden sposob znalesc w jaki sposob uruchomic testu zeby komnputer pokazywal spalanie...Co trzeba zrobic zeby taki test mozna bylo uzyskac posiadam 325-ke z konca 1994r a komputer jest z 11 przyciskami ?

Pozdrawiam...

E39
Opublikowano

witam!!! :lol:

mam taki problem kiedy naciskam jednocześnie 1000 i 10 wyskakuje mi test wpisuje 19 potwierdzam klawiszem s/r i wyskaują mi 4 zera i napis look.I nie wiem gdzie wpisać tą z sumowaną date?a ta data ma być z dnia w którym chcemy sprawdzać te testy?

prosze pomóżcie :modlitwa:

Opublikowano

:twisted: ja tez mam pytanko.

w swojej e-34 zamiast komputerka mam elektroniczny zegarek z tata i temperatura.

czy zamiast tego moge wsadzic bardziej rozbudowany komp??

chodzi mi o to czy kostka sie czyms rozni??

slyszalem ze kostka jest identyczna i pasuje do wersji bardziej rozbudowanej.. "czy toprawda???" :twisted:

Opublikowano
:twisted: ja tez mam pytanko.

w swojej e-34 zamiast komputerka mam elektroniczny zegarek z tata i temperatura.

czy zamiast tego moge wsadzic bardziej rozbudowany komp??

chodzi mi o to czy kostka sie czyms rozni??

slyszalem ze kostka jest identyczna i pasuje do wersji bardziej rozbudowanej.. "czy toprawda???" :twisted:

O tym było juz bardzo dużo na forum wystarczy poszukac. :lol:

Pozdarwiam.

Michał
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

mam pytanko:

wciskam 1000 i 10 - pojawia się napis TEST

wpisuję 19 - pojawia się napis TE19

i co dalej?

gdy nacisnę S/R

pojawia się napis FREE i żadne przyciski nie działają

Proszę Szanownych Kolegów o radę.

BMW jest jak krówka ciągle trzeba ją paść.

Wtedy jest pełny wypas.

Opublikowano

1. Z tego co wiem to musisz mieć "pełen" komputer (E39 często go nie miały, nawet w E38 zdarzało sie, że nie było)

2. Poszukaj opisy do E38 - dawałem w przydatnych linkach i w któryś wątkach.

Daj znać czy działa w E39.

A jak Ci się nie będzie chciało poszukać :twisted: to odezwij się - zrobiłem opis po polsku.

Aaaa .... "zmiękłem" - spróbuj tak :

Naciśnij przycisk "Check Control" i (jakbyś nie wiedział ;-) to prawy przycisk w zestawie liczników) i przytrzymaj przez kilka sekund - jeżeli pojawi się napis TEST01, to daj znać, powiem Ci co dalej. A jeżeli nie pojawi się to jest inaczej niż w E38 i Ci nie pomogę (bynajmniej nie ze złośliwości ;-) )

Stronka

Opublikowano

Hey...z góry dziękuje za pomoc:)...

Jak przycisne lewy i zarazem jedyny przycisk przy zegarach to mam napis: "....test...1...", pojawia się tam gdzie jest przebieg i licznik ten co sie kasuje...

P.S.

Trochę poprzyciskałem i mam farengheity teraz:)..he..ale już wiem jak zmienić to:)...

Poszukujemy tunerów !!

Forum samochodowe, forum motoryzacyjne, forum tuningowe

http://samochody.kei.pl/zdjecia/logo_phpBB2.gif

Randki: dates

Opublikowano

Jak masz jeden przycisk to masz inaczej niż w E38 ... Chyba niestety Ci nie pomogę :-(

A masz komputer pokazujący średnie zużycie, zasięg na pozostałym paliwie, itd. itp. ?

Pogrzeb trochę po sieci - jak jest w ogóle taka możliwość to znajdziesz.

Stronka

Opublikowano

Eh szkoda...

Komp mam pod przebiegiem i jego sie przełacza klikając na koniec przełącznika od wycieraczek...Mi pokazuje temp zewnętrzną, spalanie ogólnie, zasiąg na paliwie i może coś jeszcze...Może to jest to samo tylko inaczej umiejscowione :?:

A jeszcze jedno mnie pytanko gnębi bo miałem okazje jechać we wakacje dość szybko LEONem i kolega wyświetlał prędkość na climatronicu...Czy idzie tak tez w BMW??Fajne wrażenie dla pasażera jak widzi jakieś 240:)..he..

Poszukujemy tunerów !!

Forum samochodowe, forum motoryzacyjne, forum tuningowe

http://samochody.kei.pl/zdjecia/logo_phpBB2.gif

Randki: dates

Opublikowano

Ten ... Test..1 ... pojawia Ci się od razu po naciśnięciu, czy po chwili. ?

Co się dzieje jak puścisz przycisk ? - gaśnie "Test...", co jak naciśniesz jeszcze raz ? - może cos wydedukujemy - chociaż jest tu paru kolegów z E39, może cos wiedzą/pomogą. Ja mam pewien pomysł, może jest trochę podobnie do E38 ...

Stronka