Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Otóż od jakiegoś czasu jak zatrzymuje pojazd czuć palący się olej. Pierwsze co na myśl przychodzi to kapie na kolektor i tak to trochę wygląda bynajmniej poniżej jest sonda która jest trochę mokra. Najbardziej zadziwia mnie że podłóżnica także jest w oleju, a jest oddalona od silnika. Nie jest to jakoś mocno ale przeszkadza jak się dojedzie do celu ( smród ). I teraz najdziwniejsze jest to. Zima na zewnątrz -5 jadę tylko do sklepu np. po bułki raptem 10-15 wracam do domu, wyłączam silnik a wentylator chodzi i chłodzi silnik oraz czuć spalony olej. Z reguły dzieje się to jak jadę w żółwim tempie :)

A teraz pytanie, bo mechanik mówi ze trzeba rozbierać itd. Czy w tym modelu to się zdarza ? np. nie szczelne turbo, odma itd. Czy to indywidualny przypadek. Nie oczekuje porad jak naprawić tylko jakieś wskazówki.

zdjęcia podglądowe: Google drive

Opublikowano

wyciek oleju musi byc gdzies z ukladu smarowania turbiny. Trzeba wszystko wyczyscic i monitorowac skad to cieknie.

Moze obejdzie sie bez rozbierania

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
Ja miałem wyciek oleju z powodu pękniętej miski olejowej. Małe pęknięcie o długości 8 mm w pobliżu otworu na śrubę mocującą przedni most. Pęknięcie uaktywniało się przy gorącym silniku.