Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam od niedawna BMW Seria 3 Gran Turismo F34 2.0 328i 245KM 180kW 2016r, średnie spalanie w mieście kształtuje mi w aucie 13-14 litrów przy spokojnej jeździe, czy to normalne czy może świadczyć o jakieś usterce?

Opublikowano

Normalne.

Mi tyle w mieście paliła 320i.

Wszystko zależy od opon, napędu, budy, wyłączenia start.stop, ilości postojów. Korki korkom nie równe.

Zaraz napewno odezwą się tacy co im w mieście nie spaliło więcej niż 8 litrów :mrgreen:

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano
Raczej trochę więcej niż normalnie. U mnie po wawie wychodzi 11,5-12. 13 to mega korki i jazda na zimnym silniku po centrum.
Opublikowano

F31, 2.0 benzyna 245 KM. Start - stop wyłączony na stałe.

8 litrów po mieście to jazda na emeryta, który boi się dotknąć mocniej pedału gazu i nie napotyka żadnych korków i ma zawsze zielone światło. Nieosiągalne.

10 litrów to normalna spokojna jazda, uwzględniająca postoje na skrzyżowaniach ale bez korków lub niewielkie korki.

Jazda w korkach, to "sky is the limit" jeśli chodzi o spalanie - to są w końcu 2 litry i cały czas pracują. Minimum 11-12 litrów.

Jak spodziewam się korków, to wybieram komunikację miejską albo biorę megankę 1.3 benzyna, która w korkach spala 7,5 litra - start/stop też tam wyłączam.

BMW takie jak moje lub pokrewne, to nie jest auto do korków, jeżeli patrzy się na spalanie.

Opublikowano
F31, 2.0 benzyna 245 KM. Start - stop wyłączony na stałe.

8 litrów po mieście to jazda na emeryta, który boi się dotknąć mocniej pedału gazu i nie napotyka żadnych korków i ma zawsze zielone światło. Nieosiągalne.

10 litrów to normalna spokojna jazda, uwzględniająca postoje na skrzyżowaniach ale bez korków lub niewielkie korki.

Jazda w korkach, to "sky is the limit" jeśli chodzi o spalanie - to są w końcu 2 litry i cały czas pracują. Minimum 11-12 litrów.

Jak spodziewam się korków, to wybieram komunikację miejską albo biorę megankę 1.3 benzyna, która w korkach spala 7,5 litra - start/stop też tam wyłączam.

BMW takie jak moje lub pokrewne, to nie jest auto do korków, jeżeli patrzy się na spalanie.

A kolega ma xdriva ? Pytam bo jak nie to mój z xdrivem może palić delikatnie więcej chyba

Opublikowano
Mam bez xdrive. Xdrive na pewno więcej spali, dodatkowo GT jest chyba cięższe od F31 czyli kombiaka nawet przy tej samej wersji napędu.
Opublikowano
Jazda dookoła komina na krótkich odcinkach po bułki, odwieźć dziecko do przedszkola, na trening itp. ponad 15 potrafi! :P Za to na trasie poniżej 8 bez problemu!
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg mnie to normalne spalanie w trybie typowo miejskim dla dość ciężkiego auta.