Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam E38 z 3.5l V8 z 96r i mam problem z temperaturą a raczej z termostatem. Jak okazało się nie było go ktoś go wyciągnął jak założyłem termostat który otwiera się przy 105C to ciągle się gotuje płyn i wyrzuca ze zbiorniczka. Próba sprawdzenia testerem na szczelność głowicy skończyła się niepowodzeniem ponieważ jak osiągnie 100C gotuje się czy ma być może 88C czy 95C??

D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zastanawiające jest dlaczego został całkowicie usuniety, seryjny który trzyma w okolicach 105 ciu, nie powinien gotować silnika, czym został napełniony układ, jeżeli wodą, albo w dużej części wodą, będzie się gotował, temperatura pracy to 100+, więc to musi być porządny płyn z wyższą temepraturą wrzenia i sprawny korek chłodnicy który bedzie trzymał ciśnienie. Poza tym co się dzieje miedzy chłodnicami klimy i wody, zbiera się tam sporo nieczystości po pewnym czasie, które zaburzają własciwy przepływ powietrza, no i oczywiście wiskoza, jeżeli już jej nie ma, na wolnych obrotach będą problemy, podczas jazdy nie powinno. Podstawowa sprawa to komp i test drogowy z obserwacją temperatury, co się dzieje podczas jazdy, co się dzieje na postoju, jak się zachowuje wiskoza po przekroczeniu temperatury w ok. 100 stopni? Złap za dolny przewód chłodnicy w okolicach temperatury 90/100, jak jest chłodny zimny może wskazywać na problemy z silnikiem
Opublikowano
Cześć, miałem ten silnik w e39 i nigdy nie miałem takich problemów nawet po naprawie układu chłodzącego odpowietrzyłem wszystko i bez problemowo auto trzymało 105-108°C i nic się nie gotowało. A jeżeli tobie się gotuje to polecam Ci kupić nie płyn chłodzący a koncentrat i nie rozgrabić 1:1 tylko na dwa litry koncentratu dać litr wody, dlatego ze wzrośnie Ci w ten sposób temperatura wrzenia płynu. A jeżeli chcesz się pozbyć problemu to rdzę włożyć termostat z e38 740d pasuje bez problemu a otwiera się w 88°C.
Opublikowano
Dzięki Panowie za porady problem okazał się w pompie wody i wisko pompa wody stara z1996 miała prawo już nie działać jak nowa a wisko nie chciało się załączyć.