Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam , jest tu ktoś kto jeździ E92 320 d w xdrive ? Mam taki problem , że jeżdżę na felgach 18" styling 193 dwie szerokosci i właśnie kupiłem nowe opony takie jak na rozpisce tj przód 225/40 tył 255/35 firmy Kumho i auto zaczęło lekko szarpać przy przyspieszaniu na 3 i 4 biegu , dużo czytałem na forum i pomierzylem obwody i niestety tylne opony są o 2.5 cm krótsze po obwodzie i to pewnie przez to szarpie , myślałem że będą dobre te opony bo są takie parametry dobrane jak na rozpisce ale widocznie wina jest tego że opony nie mają tej gwiazdki i homologacji dla BMW . Moje pytanie brzmi jakiej firmy i jaki model opon zimowych kupić na przód i na tył żeby nie było już tego problemu . Proszę o pomoc bo już mi ręce opadają :( Pozdrawiam
  • Moderatorzy
Opublikowano

Kup na zimę 4x takie same felgi i opony. Producent do ciebie nie przewidział ogumienia zimowego w wariancie mieszanym, ba nawet takich nie znajdziesz z homologacją BMW.

Na lato na te felgi kup opony z homologacją.

Inaczej napęd ci siądzie.

Opublikowano

Ja jeżdżę na 245/40/18 xl oczywiście(przez jakiś czas miałem na przodzie nie XL i chyba jeszcze się lepiej kleiły), wydaje mi się że przód ciągnie nieco za mocno, ale trakcja jest tak dobra że nie zmieniam nic w tym układzie, dodatkowo taki profil jako tako wygląda na m-feldze.

Prawdopodobnie 2.0 nie jest tak mocno wymagające jeśli chodzi o szerokość, więc wybór jest szerszy.

Swoją drogą mam już dosyć tych 18(Łódź), ale boję się że można tylko coś popsuć.