Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam mam następujący problem z tarczami hamulcowymi Proszę o pomoc i informacje nitki u kogoś wystąpiły podobne objawy.

A zaczynamy od początku miałem już zużyte tarcze to nie pojechałem na urlop i przy prędkości ponad 200 km musiałem gwałtownie hamować oczywiście się skrzywiły a więc po powrocie postanowiłem wymienić na nowy komplet oryginalnych tarcz i klocków Otóż jak się okazało do modelu BMW F11 były wstawione dwa różne komplety 36 mm i 30 mm ja miałem 30 mm tarcze przeglądając forum powiedziałem się że tarcze 30 mm Przy dużych prędkościach potrafią się też krzywić od nowości więc postanowiłem wymienić zaciski pasujące do tarcz 36 mm oczywiście oryginalne do tego kupiłem nowy zestaw tarcz 36mm i klocków hamulcowych oryginalnych BMW ponieważ Słyszałem że te najlepiej się spisują wszystko zostało wymienione jak trzeba wszystkie śruby były dokręcone zalecanym momentem także koła. Tarcze i klocki docierałem też jak trzeba ani razu nie były hamowane z większych prędkości. Po upływie dwóch miesięcy od założenia i przejechaniu ok. 1200km. Później dwa razy jechałem po autostradzie w Niemczech pierwszym razem było wszystko ok ale za drugim razem już nie jechałem w deszcz prędkości do 170km/h musiałem kilka razy hamować i zauważyłem że przy hamowaniu ściąga mi auto na prawo i sytuacja ta się działa tylko od 120km/h po niżej nie po powrocie sprawdziłem tarcze i się okazało że po prawej i lewej stronie na tarczach w tym samym(bardzo podobnym) miejscu są duże rysy po odkręceniu kół i obejrzeniu tarcz od wewnątrz prawa tarcza ma wiele głębokich rys i to dlatego musiało ściągać na prawo przy hamowaniu. Myślałem że to od kamieni ale to jest na obu tarczach bardzo podobnie i prawa jeszcze od wewnątrz więc myślę że to może być spowodowane przez klocki(mają fabryczna wadę, zbyt twarda mielczankę w pewnych miejscach) Byłem z tym u dwóch mechaników i też tak myślą że coś jest nie tak z klockami i doradzają reklamację tego w BMW bo bmw daje gwarancje na swoje oryginalne części.

Teraz pytanie czy ktoś miał styczność z taką sytuacją?

Czy faktycznie może być tak że nowy komplet tak może mieć wadę i tak się zniszczyły?

Chętnie dodał bym zdjęcia ale chyba się tu nie da.

Proszę o pomoc dziękuję i pozdrawiam.

Moje auto to :

BMW F11 530D 258KM 2014r. 169000km przebiegu.

Link do albumu ze zdjęciami tarcz prawa i lewa strona z zewnątrz i wewnątrz:

https://www.fotosik.pl/u/Kristoff/album/2558511

Edytowane przez KristoffKrzysztof
Opublikowano
Wiesz może jak tu wstawić zdiecia?

Wrzuć zdjęcie na jakiś hosting np. fotosik.pl albo w wyszukiwarce wpisz hosting zdjęć i wybierz co Ci najbardziej pasuje (nie jest to żadna reklama, po prostu tu jest bardzo łatwo dodać zdjęcie)

Wchodzisz na stronę i klikasz przycisk "dodaj zdjęcie" . Przeciągasz zdjęcie w zaznaczone pole albo wybierasz je z dysku. Zaznacz pole"bez ograniczeń wiekowych" Wyświetli Ci się kolejna strona i tam wybierasz "rodzaj kodów" zaznaczasz "fora dyskusyjne" i kopiujesz cały link który wyświetlił się w ramce pod Twoim zdjęciem i wklejasz go tu na forum. Zdjęcie powinno się wyświetlić, przed dodaniem posta sprawdź opcję"podgląd" na tym forum.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Miałem dokładnie to samo, ale nie na nowych tarczach. Po wymianie klocków na oryginalne pojawiły się delikatne rysy, niebranie sznyty jak u Ciebie, ale jednak. Ściągania nie było, ale rysy owszem. Mechanik doradził zmianę klocków na ATE i tak jak pisał kolega rysy starły się po czasie.
Opublikowano
Miałem dokładnie to samo, ale nie na nowych tarczach. Po wymianie klocków na oryginalne pojawiły się delikatne rysy, nie takie sznyty jak u Ciebie, ale jednak. Ściągania nie było, ale rysy owszem. Mechanik doradził zmianę klocków na ATE i tak jak pisał kolega rysy starły się po czasie.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano
Witam chcę się podzielić wynikiem tej sprawy, a więc pojechałem z tym do BMW bo jak twierdził sprzedawca na oryginalne części BMW jest gwarancja do 5000km lub 6miesiecy. Pojechałem pokazałem jak to wygląda wzięli auto na oględziny i powiedzieli ze jeśli zostało wszystko poprawnie złożone i faktycznie jak ja twierdzę, że to wada fabrczna klocków to w ramach ggwarancji wymieńą na nowe po kilku godzinach zadzwonili i uznali to jako wadę fabryczną zamówili nowe tarcze klocki i zrobili wszystko na gwarancji.