Skocz do zawartości

Servotronik

kenos95

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od dłuższego czasu toczę nierówna walkę z servotronikiem w mojej BMW e39 523i z 1997r. Na zimnym silniku np. po odpaleniu po nocy wspomaganie działa jednym paluszkiem po minucie dwóch już o wiele ciężej. Ma ktoś jakieś pomysły? Pompa nowa, magiel nowy, układ szczelny Oraz brak jakichkolwiek błędów. Dzięki wielkie za pomoc.

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze

Pytanie czy było dobrze i się skopało czy masz tak od początku ? Drugie pytanie - czy ten nowy magiel (domyślam się, że regenerowany) ma sprawny, wyczyszczony zaworek ? Jeśli mechanicznie wszystko OK, to trzeba szukać w module GM. Poczytaj komentarze pod filmem.

Tak w ogóle servotronik w E39 to jest jakaś wyższa szkoła magii. Wiele wątków przeczytałem na ten temat i nie ma jednoznacznych rozwiązań problemu. W porównaniu do drugiego E39 gdzie nie ma servotronika to różnica we wspomaganiu nie jest jakaś kolosalna. Fakt, że podczas ruszania jest trochę lżej, ale kierownica bardzo szybko się usztywnia wraz z prędkością aczkolwiek nie wiem jak być powinno. Pompę też mam nową.

• 1 rok później...

Cześć, dołączę do tematu. Ja właśnie w temacie zaworu lub czujnika. Kupiłem auto 2 lata temu, od początku kierownica ciężko chodziła ale mi osobiście to bardzo nie przeszkadza. Poprzedni właściciel szukał przyczyny w pompie, regenerował ją i bez zmiany. Oddałem do mechanika i zdiagnozował że jest problem z zaworem (lub czujnikiem już nie pamiętam) ewentualnie ze sterownikiem. Że jest podobno zawór elektryczny i coś może w nim nie łączyć, może nie być napięcia i dlatego ciężko chodzi. Tak mi tłumaczył.

Jak to najlepiej naprawić? Wymienic cała maglownicę, czy może ten zawór. Pewnie oddam do tego mechanika bo się zna na rzeczy, ale chcę sobie przejrzeć części jakie będą potrzebne. Dzięki za odpowiedzi.