Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim, od kilkunastu dni jestem posiadaczem E36 z silnikiem M43b18.

Samochód działa poprawnie tylko w dwóch ustawieniach przepustnicy. Trzyma wolne obroty (minimalnie falują) gdy nie dotykam pedału gazu, oraz rozpędza się prawidłowo tylko po wciśnięciu go do podłogi, każda inna pozycja powoduje szarpanie zwalnianie auta oraz gaśnięcie na biegu jałowym. Na początku problem występował tylko na benzynie, na gazie pracował poprawnie, aktualnie na obu paliwach jest podobnie.

Podmieniałem czujnik położenia przepustnicy oraz przepływomierz niestety nie pomogło. W pamięci błędy sond lambda oraz czujnika temperatury powietrza, po wykasowaniu nie pojawiły się ponownie (zrobiłem około 10 km).

Wydaje mi się, że to trochę wróżenie z fusów bo nie znam historii serwisowej samochodu, ale może ktoś miał podobny przypadek i podziel się swoją wiedzą :)

Opublikowano

Sprawdź:

- lewe powietrze węże potrafią pękać w niewidocznych miejscach nie tylko dolot ale też odma itp

- stan świec czy nie mają przebarwień na ceramice i jaki jest ogólnie ich kolor

- sprawdź cewki

- ciśnienie paliwa

- filtr powietrza