Skocz do zawartości

E36 316i Compact wentylator nawiewu dziwnie reaguje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, w moim kompociku dzieją się cuda

1. wentylator chodzi jak mu się chce, tzn albo działa albo nie, czasami wystarczy wjechać w dziury lub pacnąć w srodek deski zeby zaczął działać...

otworzyłem go z myślą czy coś jest w środku (śmieć) i nic nie znalazłem wentylator, w pewnym momencie (na otwartej pokrywie) znowu wentylator sie nie poruszył wiec poszedłem sprawdzić znowu co to okazuje się że kopletnie nic tam nie ma tylko delikatnie dotknąłem wentylatora (wirnika) a ten ruszył z pełną mocą...

2. ostatnio przestało też działać ogrzewanie ale to może być inna usterka sprawdziłem czy od przełącznika linka sie odpieła wychodzi że nie, węże z nagrzewnicy są oba ciepłe więc raczej działa, gdzie jest w module klapka od nagrzewnicy bo rozbierając tunel i schowki nie mogłem tego wymacać

Jakieś pomysły ?

Opublikowano

Problemem były szczotki i mocno zużyty komutator.

Próba wlutowania szczotek zakończyła się spaleniem jakiegoś zabezpieczenia więc poleciał używany silniczek.

Problem z ogrzewaniem był związany z połamaną klapką sterującą ogrzewaniem, janusze kiedyś ją kleili w dość dramatyczny sposób (ale działający parę lat) wymontowałem skleiłem ponownie, w planach wymiana całego modułu klapek i nagrzewnicy.

Rozwiązano - do zamknięcia

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Ja próbuje zlokalizować jak idą węże od króćca z nagrzewnicy. Nie mam ich wcale i przez to brak ogrzewania. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć jak je podłączyć ? Węzę kupiłem ale nie mogę nigdzie znaleźć schematu dokąd idą. Pozdrawiam
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Ja próbuje zlokalizować jak idą węże od króćca z nagrzewnicy. Nie mam ich wcale i przez to brak ogrzewania. Czy mógłbyś mi podpowiedzieć jak je podłączyć ? Węzę kupiłem ale nie mogę nigdzie znaleźć schematu dokąd idą. Pozdrawiam

Schematy techniczne nie są zawarte w produkcie końcowym oryginalnego produktu?