Skocz do zawartości

530i stukniecie przy odpalaniu zimnego silnika.

feel_x

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze

Taka zagwozdka z ktora serwis bmw nie moze sobie poradzić. Przy zimnym starcie pojedyncze walnięcie, cos jakby ktos przywalil młotkiem w podwozie. Serwis wymienil poduszki silnika. Auto odebralem, piekna cisza. Niestety bylo cieple. Następnego dnia stuknięcie nadal wystepowalo. Mniejsze niz przed wymiana ale nadal mocno odczuwalne, ktore czułem jakby pod lokietnikiem, no to sobie mysle, wymienili poduchy silnika ale pewnie uwalona jest jeszcze od skrzyni. Szwagier mechanik zagladnal pod auto i mowi ze od silnika sa nowe natomiast od skrzyni nie wyglada by zmieniali. No to powrot do serwisu. Mowie ze stukniecie nadal jest. Auto zostawilem po tyg dzwonia ze nie potrafia znalezc. Cos tam pogrzebali zaktualizowali cale auto i tyle. Pytam czy to właśnie nie poduszka skrzyni skoro czuje stuk w podlokietniku a oni ze ja zmienili razem z poduszkami silnika :shock: Przy odbiorze zauwazylem ze na zimnym oprócz tego ze stuk jak byl tak jest to jeszcze przy skrecie w prawo i dodaniu gazu auto wpada w wibracje, rezonans. No to powrot do serwisu i jazdna probna z mechanikiem. Zaczęliśmy jezdzic po terenie gdzie mozna ze tak powiem dzielnice objezdzac w prawo i co zakret wibracje. Ta sama trasa ale w druga strone czyli kazdy zakret w lewo i nic. Wszystko znika gdy auto sie rozgrzeje. Na logike jak dla mnie to poduchy. Ale oni mowia ze wszystkie zostaly wymienione. :mad2:

Czy wy macie jakies pomysly. Auto stoi kolejny tydzien w serwisie. Dzwonili do mnie w srode ze kontaktowali sie z siedziba bmw i kazali im wymienic poduszke skrzyni. Niby po raz drugi. Nie zadzwonili od tego czasu ze pomoglo wiec mniemam ze nie. :roll:

Pytalem czemu zaczelo wibrowac po ostatniej wizycie a oni ze nic nie wymieniali tylko sprawdzanie, cos tam przesmarowali, sprawdzili poziom oleju w skrzyni i zrobili aktualizacje wszystkich sterownikow.

🙃🙃

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze

Nie. Auto stalo u nich miesiac. W tym samym czasie bmw monachium eksperymentowalo z jakims innym autem u siebie z tym samym problemem. Ponoc wyminili w tamtym

aucie konwerter i nic. Następnie wymienili skrzynie i tez nic. :duh: a moje stalo i czekalo czy znajda w tamtym co konkretnie padlo by to wymienic u mnie. Jedyne co mi przekazali to ze gdy odlaczyli skrzynie od silnika w moim aucie to juz tego walnięcia przy starcie nie bylo. I w sumie tyle. Auto oddali. Jeżdżę sobie i tyle. Powiedzieli ze mnie wezwa jak bmw znajdzie :roll:

Ogolnie po tym miesiacu jak odebralem auto juz tak mocno nie wali przy starcie. Jest to stukniecie duzo mniejsze. Moze to ze odlaczyli skrzynie cos tam pomoglo cholera wie.

🙃🙃

• 8 miesięcy temu...