Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam f10 i moje lampy świecą mniej więcej tak:

zamiast tak:

Na drugim filmie widać jak ładnie oplatają samochód z przodu, na moim to doświetlam tylko barierki i kawałek drzew. Gdzieś na amerykańskim forum wyczytałem, że poprawnie działające ledy powinny po odpaleniu poruszać się góra, dół i lewo prawo, a moje ani drgną. Mam Arteona 2019 Top Led i po każdym odpaleniu lampy chodzą właśnie lewo prawo, góra dół i generalnie dużo lepiej świecą niż Adaptive Ledy. Przede wszystkim dalej świecą na krótkich i dużo lepsza wiązka jest na długich. W F10 nawet jak dam długie ręcznie to wydaje mi się, że po bokach doświetla z 80% więcej, a na środku z 20% czyli w sumie droga jak była ciemna tak jest. W Arteonie jak odpalę długie to wali z 200 metrów równo od pobocza do pobocza i jest po prostu żyleta. Dodatkowo pytanie czy Adaptive Ledy skręcają z kierownicą? Top Led skręcają.

Tak świecą w Arteonie:

w ogóle czy Wam również jak autostradę przedzielają te zielone pionowe słupki by się nie razić nawzajem to długie wyłącza z lewej kiedy z drugiej strony jadą samochody? W Arteonie nie. W F10 wyłączają.

Opublikowano

Hey,

Wiesz co mi świeca i tak jak na pierwszym filmiku i tak jak na drugim. Wszystko w zależności gdzie się znajduje i jakie są warunki oświetleniowe. Myślę że jak gościu z drugiego filmiku wjedzie na autostradę to efekt będzie ten sam jak na pierwszym filmiku, albo jak ten z autostrady wyjedzie na taką drogę jak z drugiego filmiku. Po drugie to w zależności czym kto nagrywał to widać efekt bardziej lub mniej widowiskowo. Wyjedź na polna drogę daj w odległości drugie auto i też powinieneś widzieć jak światło oplata auto przed Tobą "strzelając czarnym światłem" w samochód z przodu. Raczej wszystko jest oki.

Pozdrawiam

Opublikowano
Tylko ten gość z drugiego filmu sobie przekodował ledy że mu się przełączają przy niższych prędkościach itp, można zobaczyć jego film jak tam namotał, roznica spora do fabryki...
Opublikowano
Tylko ten gość z drugiego filmu sobie przekodował ledy że mu się przełączają przy niższych prędkościach itp, można zobaczyć jego film jak tam namotał, roznica spora do fabryki...

Co i jak jest w filmiku:

warto rozważyć te kodowania nawet jak się ma xenony adaptacyjne lub nawet zwykłe z HBA. Zawsze mnie denerwowało jak poniżej 85km/h stała gdzieś latarnia i wyłączały się długie. Tutaj jest na to recepta.

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
Opublikowano

Ten typ tak ma, bo to nie jest Matrix żeby przesłaniać inne samochody tylko on rozjeżdża na boki te światła żeby robić tunel więc środek jest praktycznie sprzed maski czarny. Dodatkowo lampy BMW bardzo nisko świecą, tutaj dla porównania:

http://i.auto-bild.de/ir_img/1/0/6/1/7/1/8/BMW-6er-729x486-616acbcb3be4f60d.jpg

http://i.auto-bild.de/ir_img/1/0/6/1/7/1/8/Mercedes-CLS-729x486-f896da6e01647d65.jpg

http://i.auto-bild.de/ir_img/1/0/6/1/7/1/8/Opel-Insignia-Sports-Tourer-729x486-298f51cd8f52089b.jpg

Więc to potęguje ten efekt ciemnej drogi przed samochodem, w laserach nowszych to samo jest. Obejrzałem sporo filmów i spośród Mercedesa, Audi, VW to nasze BMW świeci najgorzej.

Opublikowano
To znaczy rozchyla na boki światła drogowe, przed autem w tunelu pozostają tylko mijania, i świecą tak jak są ustawione, jeśli są za nisko to faktycznie jest mało światła...
Opublikowano
To wynika, że u mnie również wszystko jest ok i ten typ tak ma. Podjadę jeszcze na stację obejrzeć i zobaczę czy podniosą czy są dobrze.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdziłbym na stacji SKP od spodu czy przypadkiem obejma cięgna czujnika wysokości założenia z przodu i z tyłu jest w porządku . Może zimą śnieg przestawił . Mi w 1er z racji wieku poprostu pękła obejma .
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Na jednej stacji rozłożyli ręce, lecz na drugiej człowiek ogarniał swoją prace i stwierdził, że jest za nisko. Podniósł i jest po prostu rewelacyjnie. Jak w moim Artku.