Skocz do zawartości

e46 330d 204km nierówna praca silnika po rozgrzaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Problem polega na drżeniu silnika ale po kolei. Odpalam zimny silnik i przez pierwsze 3-4 sekundy delikatnie zadrży po czym się uspokaja i pracuje normalnie aż osiągnie temp około 88st. Od tej temp występuje drżenie silnika tak jakby któryś cylinder przestawał pracować. Jest to odczuwalne na biegu jałowym. Wystarczy że chwilę ostygnie do powiedzmy 80st i problem znika do czasu ponownego dogrzania. Zauważyłem też że gdy go kręcę wyżej to przy obrotach ok 3800 występuje jakby przydławienie silnika i jakby mu odcinało 1-2 cylindry. Mechanik patrzył do tego i po odpięciu przepływki problem znikał ale jakoś sprawdzał i wykluczył uszk przepływki. Podobno korekty wtrysków były w normie ale zalecił wyjąć wtryski i oddac do serwisu na sprawdzenie. I tu mogę się spodziewać że mnie naciągną na regenerację wszystkich bo wiadomo... a tego nie chcę wolę pokombinować z używkami. Może ktoś mi coś podpowie z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pokaż korekcje na zimnym i pełnym rozgrzaniu, podaj błędy odczytane w programie inpa. Przy okazji warto przeanalizować co dzieje się z ciśnieniem paliwa na szynie cr.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Pokaż korekcje na zimnym i pełnym rozgrzaniu, podaj błędy odczytane w programie inpa. Przy okazji warto przeanalizować co dzieje się z ciśnieniem paliwa na szynie cr.

Dziękuję za odpowiedź. Postaram się dodać korekcje ale nie mam na razie dostępu do komp diagnostycznego. Co mnie jeszcze zaskoczyło ostatnio to po postoju dwu tygodniowym samochód po odpaleniu kopcił jakby spalał 1l oleju na 100km. Po przejechaniu 1km ustąpiło.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Błędy również mogą coś wnieść, brak grzania świec powoduje podobny efekt.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 1 miesiąc temu...