Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ostatnio zaczał wyskiwac taki własnie błąd "29ED Adaptacja składu mieszanki 1( gestosc powietrza) dolny zakres predkosci obrotowej". Wymienilem sonde(używka lecz bład jest nadal.. Sonde wymieniłem dlatego ze tamta wywalal błąd grzałki i tez wywalala 29ED.Jednak na tej drugiej sondzie wciaz jest 29ED. Szperajac po necie czytalem ze moze to byc od przepływki jednak na wolnych ma te ok 9 mg. IA dzieje sie tak. Na starej sondzie potrafiła wywalic czeka po ok 60 km ciagłej jazdy. Na tej drugiej niewiem bo jeszcze nie jechalem tak daleko ale pewnie bylo by top samo. Błędy zaczely wyskakiwac kilka dni po wymianie filtra paliwa na nówke ale to chyba zbieg okolicznosci.Auto potrafi czasem po 3 km falowac obrotami do granicy zgasniecia.Wszystko na zimnym silniku.Na cieplym tak sie nie dzieje..Ogolnie ma moc i cignie jak oszalale.Jednak od czasu do czasu łapie zamułe podczas jazdy bo widze po ekonomizerze ze wskazowka na 5 biegu nie idzie do konca i robi to bardzo wolno.Dzieje sie tak rzadko i pomaga zgaszenie auta i ponowne odpalenie.Wtedy nie ma juz tej zamuły. Ogolnie na 5 biegu wskazówka ekonomizera bardzo szybko leci do ponad 20 l/100km i auto wyrywa. Wiec od czego zaczac bo juz niewiem co sprawdxzac.Silnik N46. Rok 2004

IMG-20220128-173109-791.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szukaj nieszczelności w dolocie, 9 kg to dużo na ten silnik (rozumiem, że to wartość z w pełni rozgrzanego silnika oraz bez zbędnych odbiorników prądu), co również sugeruje lewe powietrze.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Szukaj nieszczelności w dolocie, 9 kg to dużo na ten silnik (rozumiem, że to wartość z w pełni rozgrzanego silnika oraz bez zbędnych odbiorników prądu), co również sugeruje lewe powietrze.

No na rozgrzanym to ma od 7 do 8. Dzis mi jeszcze siadla cewka ze wywalilo czeka.Moze to od tej cewki wszystko bo nie dopalała paliwa.Cewke zmienilem i chwile pojezdze i zobacze czy beda te błędy od lambdy.

Opublikowano
Moze ktos mnie naprowadzi na niedomaganie mocy w aucie.Napewno ktos juz miał taki problem bo ten silnik jest juz troche na rynku.Chodzi o to ze np rano jade i auto ma niby moc bo ciagnie ok ale po zgaszeniu i odpaleniu ciagnie o wile lepiej jak fabryka dala.Widzie po wskazowce okonomizera.Jak jest ta zamula to na piątym biegu wskazowka dochodzi do 18 i to dosc wolno.Po zgaszeniu i odpaleniu wskazówka momentalnie leci na 20 i to na połowie wcisnietego gazu.Czy to moze byc czujnik wału czy moze jednak przeplywka?? Czy czujnik moze niedomagac i nie wyswietlac błedu.Dodam ze bieg jałowy jest nierówny choc swiece i cewki nowe.Tak jakby wlasnie gubil zaplon przez czujnik.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nagraj masę powietrza na 3 biegu z gazem w podłodze pod koniec skali obrotomierza, wtedy gdy jest słabszy i wtedy gdy jedzie ok.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.