Skocz do zawartości

Regulacja czujnika zmierzchu F11

McMemorek

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, ostatnim czasem zauważyłem, że za szybko przełączają mi się światła z dziennych ( ringów ) na mijania. Tzn. jest jeszcze jasno ( np. godz 14 ) a ten potrafi mi przełączyć już światła właśnie z ringów na mijania. Dowiedziałem się, że można ręcznie zakodować / zaprogramować czułość czujnika w programie ESYS. Pobrałem ten program + pełną bazę danych. Kabel posiadam ENET. Czy ktoś z Państwa mógłby udzielić mi porady w jaki sposób dokonać obniżenia czułości czujnika? Potrzebowałbym jakieś dokladnej instrukcji. Wiem, że łatwo można narobić kłopotów nieznając się na tym programie ESYS. Gdybym mógł prosić o jakiś poradnik / poradę / dokładną instrukcję - byłbym wdzięczny. Nawet zgodziłbym się na połączenie się przez Team Viewer aby ktoś zrobił to za mnie. Dziękuję za pomoc z góry ! Pozdrawiam

Wiem o czym piszesz ale na Twoim miejscu zostawiłbym tak jak jest bo z duzym prawdopodobieństwem nie poprawisz a pogorszysz sytuację.

Czujnik przy zbyt ostrym słońcu pomimo np. godziny 14 potrafi sie włączyć a jak jest lekko pochmurno, gdzie na logikę wydawałoby sie, ze jest mniej swiatla to nawet o 16 mozna na dziennych jeździć.

Podsumowując to nie kwestia czułości czujnika a raczej nieco bardziej skomplikowany algorytm, ktory teoretycznie ma poprawić Twoja widoczność i bezpieczeństwo.

Nie wiem dokładnie co mierzy ale przynajmniej w LCI bierze też pod uwagę porę dnia, np. rano mimo słonecznego dnia mogą być światła mijania włączone bo słońce nisko.

The "blue sky effect" is a phenomenon that can occur when the sun is low and the sky is blue and clear at dawn and dusk, especially in winter. In this light situation the sensor detects a lower brightness than the human due to less infrared parts of the ambient light. For this reason the driving light is switched on too early or switched off too late according to human sensitivity.

Fakt w esysie to dosc skomplikowane by zaprogramować, kiedyś robiłem ale nie pamiętam które wartości trzeba było zmienić, chyba w FEM u mnie, robiłem to też metodą prób i błędów.

W bimmercode jest to dużo łatwiej przeprogramować bo chyba umieścili w skrótach, w FEM opcja Rain-Light-sensor sensitivity trzeba przestawić z normal na insensitive, działa dosyć dobrze, tzn. jeszcze po południu lub w krótkich miejscach porządnie zacienionych, albo krótkich przejazdach pod autostradą światła mijania jeszcze się nie włączają (choć w tym ostatnim przypadku LCi może chyba korzystać z danych nawigacji).

spacer.png

• 1 rok później...
Czy ktoś orientuje się jak działa czujnik w godzinach rannych, zawsze jak wyjeżdżam ok 6 rano mimo intensywnego słońca światła są włączone, dopiero w późniejszych godzinach czujnik je wyłącza. Czy jest jakaś określona godzina, którą można przeprogramować czy inne czy inne rzeczy mają na to wpływ? Czujnik włączony na intensiv i w ciągu dnia działa ok.

• Zasłużeni forumowicze
Jest to normalne i wynika z niedoskonałości technologii, a konkretnie czujników światła pracujących w paśmie podczerwieni. Wiąże się to z "efektem błękitnego nieba” czyli zjawiskiem, które może wystąpić, gdy słońce jest nisko, a niebo jest błękitne i czyste o świcie i zmierzchu, zwłaszcza zimą. W takiej sytuacji czujnik wykrywa niższą jasność niż widzą to oczy człowieka ze względu na mniejszą emisję promieniowania podczerwonego w świetle otoczenia.

• Zasłużeni forumowicze
Mnie to tez strasznie wnerwia, szczegolnie, ze mam ekran Android i jak sa swiatla wlaczone, to sie troche przyciemnia. Irytujace, gdy jest jasno, bo slabiej widac. Ciagle zapominam sie podlaczyc i pobawic z parametrami, bo wydaje mi sie ze da sie te czulosc zmniejszyc.

U mnie przy przełączeniu w bimmercode na intensiv w ciągu dnia działa bardzo dobrze, czy to mocne słońce czy nie, czy pogoda bezsłoneczna nigdy się nie włącza. Jedynie z samego rana i też nieważne czy jest słonecznie , czy jadę pod słońce czy mam je z tyłu, ale jak odpalę w godzinach późniejszych tj. ok 9 wszystko jest ok. Myslalem że działa to na zasadzie zwykłej fotokomórki gdzie ustawia się czułość i jak jest jasno to wyłącza oświetlenie nie ważne gdzie słońce, jaka barwa , kąt padania czy natężenie. Ciekawe czy w innych F-kach też tak to działa ?