Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, montował ktoś z was elektryczne szyby z tyłu? Chodzi mi głównie o potrzebne rzeczy oraz informacje co trzeba przerabiać.

Aktualne Auto:

BMW E87 118d M47TU2D20

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bylo na tym forum pare podejsc do tego tematu, finalnie wszyscy dali sobie luz, zakres prac jest bardzo duzy.
Opublikowano
Ja również dam sobie spokój, kupilem dziś auto bez elektryki tylnych szyb i zauważyłem, że mi to nie przeszkadza po dłuższej chwili. Mam pytanie odnośnie emblematu ja klapie bagażnika, wiem jak zmienić znaczek I gdzie go dostać, lecz nie wiem jak i gdzie kupić chromowanej obwódki która jest osadzona w klapie.

Aktualne Auto:

BMW E87 118d M47TU2D20

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No właśnie trzeba sobie najpierw zadać jedno wyjątkowo ważne pytanie : ile razy użyjesz elektryki tylnych szyb i czy warte jest to rozbierania połowy kabiny .

To się w całości zmienia . Obwódka tego znaczka znaczy się przycisku otwierania klapy to teoretycznie jedna całość . Musisz do tego zdjąć tapicerkę klapy i od wewnątrz są 3 śruby i wyjmujesz to . Koniecznie sprawdź też stan przycisku znaczy się krańcówki w nim . Bo potem się klapa w czasie jazdy otwiera albo .... wybudza auto w nocy .

Opublikowano
Mógłbyś powiedzieć coś więcej o tym zamku? Co dokładnie należy sprawdzić? A może jest jakiś film na YT o tym. Pozdrawiam

Aktualne Auto:

BMW E87 118d M47TU2D20

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ten klawisz z logo i obwódka czyli jego obudowa to jeden element w sumie . Znaczy da się to rozebrać . Tylko jest ryzyko po latach ukręcenia śrubek po bokach . Żeby to zdemontować to otwierasz klapę i zdejmujesz plastikową tapicerkę . Polecam przy pracy zamknąć sobie rygiel klapy albo wyjąć lampkę z bagażnika bo po paru minutach świecenia potrafi się stopić . Tapicerka jest na 2 śruby torx od jakby frontu i na zatrzaskach wokoło . Przy ryglu od spodu też są albo śruby albo takie spinki plastikowe . Zobaczysz wtedy taki wielki pierścień na 3 śruby . Odkręcasz i wyjmiesz całość . Z boku jest taki mikrostyk . Zobacz czy działa normalnie , nie jest skorodowany . Czy ta dźwigienka co naciska go działa normalnie . Tu jest rozrysowanie nieco :

https://www.bmwstore.pl/pl/katalog/diagram/41_1614-tylna-klapasystem-zamykania/vPV21388#part03