Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Zakupiłem E46 (już drugi raz 330ci) jednak tym razem ze skrzynią automatyczną ZF5HP19. Problem zauważyłem już przy pierwszej jeździe, gdyż biegi jak by to określić, ślizgają się? Auto wszystko elegancko chodzi, biegi wchodzą super, jednak jadąc i dodając gazu robi się tak jakby skrzynia CVT, czyli obroty wzrastają powiedzmy do 3000obr/min i auto przyspiesza póki silnik jakby nie wyrówna się ze skrzynią i dopiero prędkość i obroty idą dalej. To mój pierwszy stary automat (mam f32 i tam skrzynia automatyczna to bajka) i nie wiem czy tak ma być czy nie, jednak sądze że nie. Dodatkowo, jadąc spokojnie ma trybie D i ok 50km/h skrzynia się gubi i wrzuca 5, po chwili 4 i znowu 5 i tak w kółko. Gdzie szukać przyczyny? Czy sprawna skrzynia chodzi jak manual? (Czyli jak jedziemy i dodajemy gazu to skrzynia idzie równo z silnikiem, a nie podnosi obrotów po czym je trzyma póki silnik nie wyrówna się z nią)

Za wszelkie odpowiedzi dziękuję :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kolego mam E39 M52TUB20 na tej samej skrzyni, tak samo jak u ciebie po wciśnięciu trochę gazu obroty idą w górę o jakiś 1tyś obrotów i dopiero ciągnie do przodu. Co do mieszania biegami przy 50 to spróbuj zaktualizować sterownik skrzyni w winkfp. Jeżeli masz sterownik gs8.60.0 to wymień go na gs8.60.4
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)