Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej

Mam u siebie problem z przekładnią kierowniczą. Mam opcjonalny pakiet sportowy układu kierowniczego, czyli ta adaptację siły względem trybów jazdy.

Przekładnia uległa uszkodzeniu po uderzeniu w koło- wypaliło elektronikę.

Po wymianie na używaną okazało się, że jest problem z zakodowaniem trybu sport. Przekładnia działa, ale tryby już nie. Wg osoby, która tym sie zajmowała nie da się tego zakodować, tylko nowa OEM przekładnia da radę zakodować się od A do Z.

Czy to normalne? Czy może wymysł mechanika?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wiesz, tu chyba nie chodzi o samo kodowanie, ono raczej nic nie da, trzeba przeprogramowac czyli wgrac odpowiedni soft w eps.
Opublikowano
Właśnie nikt nie potrafi tego zrobić. A robili to ogarnięci w temacie. Podobno kazda przekladnia jest przypisana do auta, mozna kupić kody instalacyjne z bmw za 200E, ale i tak szansa niby nikła. Powiedziano mi, ze tylko z tą częścią w f serii jest taki problem.
Opublikowano

Nie wiem, czy to pomoże i ile to kosztowałoby, ale spróbuj w jakimś ASO podpowiedzieć, żeby połączyli się zdalnie z Niemcami, aby zajęli się wgraniem potrzebnego oprogramowania/zakodowania przekładni.

Chyba z normalną przekładnią (nie SPORT/TKP), podobny problem miał użytkownik l.e.s.t.e.r w tym temacie i jakoś ogarnęli zdalnie sprawę: https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=163&t=352411&start=30

• 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sportowa przekładnia różni się fizycznie. Nie da się tylko wrzucić softu, zwłaszcza, że taka operacja nawet w przypadku wymuszenia przez esys kończy się fiaskiem.

Dodatkowo do poprawnej pracy nawet zwykłej przekładni ale w trybie servotronic, potrzebny jest kod FSC. Jeśli auto fabrycznie miało servotronic, to kod jest w zestawie kodów naprawczych.

Jeśli włożysz zwykłą przekładnię w miejsce sportowej to tracisz możliwość utwardzenia jej do trybu sport.

1459942200_1645080769_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Mam założoną teraz sportową, ale uzywkę. Przekladnia, która po numerze czesci jest dokładnym następcą mojej oem. Obecna przekładnia nadal jest produkowana, aso wkłada właśnie ją na wymianach.

Co to za kody naprawcze?

Oem nowka przychodzi z kodami, wtedy nie ma problemu zakodować, ale kwota 15tyś to lekko zaporowa jest.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mam założoną teraz sportową, ale uzywkę. Przekladnia, która po numerze czesci jest dokładnym następcą mojej oem. Obecna przekładnia nadal jest produkowana, aso wkłada właśnie ją na wymianach.

Co to za kody naprawcze?

Oem nowka przychodzi z kodami, wtedy nie ma problemu zakodować, ale kwota 15tyś to lekko zaporowa jest.

Analogiczne kody FSC jak do map nawigacji.

Da się załatwić kody naprawcze. Jeśli Twoje auto wyszło fabrycznie z taką przekładnią i wymagało kodu FSC, to będzie on zawarty w paczce kodów naprawczych.

Jedyny problem jest taki, że używana przekładnia zapewne będzie mieć kod FSC pod inny VIN. Nie może być on młodszy niż Twój kod naprawczy.

Opublikowano

Czyli, wychodzi na to, ze musi byc włożona starsza przekladnia od mojej, lub taka sama- jak byla?

Co do starszej, to juz taką mialem zainstalowaną, wtedy fach stwierdził, ze nie da sie zakodować- bo jest starsza :? Teraz znowu mam młodszą od swojej, ostatnią, która według numerów seryjnych jest następcą oem mojej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czyli, wychodzi na to, ze musi byc włożona starsza przekladnia od mojej, lub taka sama- jak byla?

Co do starszej, to juz taką mialem zainstalowaną, wtedy fach stwierdził, ze nie da sie zakodować- bo jest starsza :? Teraz znowu mam młodszą od swojej, ostatnią, która według numerów seryjnych jest następcą oem mojej.

Data produkcji kodów FSC w przekładni musi być starsza niż Twoje kody z zestawu kodów naprawczych

Opublikowano

Ok, dziękuję, że wyjaśniłeś mi temat. Mam nadzieję, że starsza przekładnia plus kody naprawcze rozwiążą raz na zawsze problem. Inaczej, mam nadzieję, że wreszcie wszystko będzie pracowało należycie, tak, jak wyjechało z fabryki.

Jedyne co mnie zastanawia, że nie spotykam się w internecie z podobnymi tematami. A jak ktoś wymienia przekładnie sportową, to powinien mieć ten sam problem.

A jak rozmawiam z osobami, które zajmują sie kodowaniem itp. to nikt nikt nie jest w temacie, a nie sądzę, że wszyscy, którzy borykają się z taką awarią wymieniają przekładnia na nową z aso za 15 tyś...

PS. nie orientujesz się kto mógłby to naprawić kompleksowo w okolicach Śląska?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ok, dziękuję, że wyjaśniłeś mi temat. Mam nadzieję, że starsza przekładnia plus kody naprawcze rozwiążą raz na zawsze problem. Inaczej, mam nadzieję, że wreszcie wszystko będzie pracowało należycie, tak, jak wyjechało z fabryki.

Jedyne co mnie zastanawia, że nie spotykam się w internecie z podobnymi tematami. A jak ktoś wymienia przekładnie sportową, to powinien mieć ten sam problem.

A jak rozmawiam z osobami, które zajmują sie kodowaniem itp. to nikt nikt nie jest w temacie, a nie sądzę, że wszyscy, którzy borykają się z taką awarią wymieniają przekładnia na nową z aso za 15 tyś...

PS. nie orientujesz się kto mógłby to naprawić kompleksowo w okolicach Śląska?

Z której części śląska jesteś?

Wiele razy miałem sytuację, gdzie używaną przekładnie wystarczyło dokodować, a servotronic działał na kodach dawcy przekładni, stąd może wspomniane osoby nie miały nigdy problemu. A może po prostu nie są świadomi, że kody FSC są przewidziane nie tylko do nawigacji czy kamery KAFAS?(różnych "fachowców" już widziałem) :-P

Jakiś czas temu zdalnie wrzucałem klientowi kody naprawcze do przekładni, bo przekładnia działała cały czas na stałym poziomie wspomagania. Po wrzuceniu FSC, ruszyło wszystko jak należy(to było F36 z servotronic jak dobrze pamiętam)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Problem rozwiązany, operacja zakończona pełnym sukcesem.

Po wgraniu kodów naprawczych wszystkie funkcje przekładni działają. Zero błędów, czy innych problemów.

Jak pisał Cursor, przekładnia musi być starsza niż samochód. Wtedy jest pewne, ze zadziała.

Chciałbym mu podziękować, bo to wlasnie Cursor mi to ogarnął.Wszystko zrobione w parę godzin, wraz z przełożeniem maglownicy.

Jak ktoś ma problemy z elektroniką polecam go, ma fachowe podejście i wiedzę na rozwiązywanie takich, czy podobnych problemów.