Skocz do zawartości

[F11 535xD] Mocowanie zacisku do zwrotnicy. Śruba, moment.

Cichowczyc

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Chcę wymienić sobie tarcze wraz z klockami. Przygotowałem się solidnie (moim zdaniem), dokumentacja, filmiki z youtube. Obrałem drogę i zonk. BMW ponownie zaskoczyło.

Wszędzie na youtube + w dokumentacji zacisk zamontowany był na śrubę 18mm. A u mnie taki wydumek, domnieniam, ze to TORX, nie wiem tylko jaki rozmiar, nie mogłem nigdzie znaleźć. Pomożecie?

Dodatkowo, domyślam się, że tę śrubę też 110Nm dokręcam? Czy coś się zmienia. W newTis podają tylko gwint, łba nie podają.

IMG-20220116-221503.jpg

Prawdopodobnie potrzebujesz nasadki TORX E14.

Ale jeżeli coś chcesz robić w BMW to bez zestawu nasadek TORX E nie podchodź :) Bardzo ulubiony typ przez projektantów z Monachium.

Można kupić zestaw samych nasadek 1/2 cala za nieduże pieniądze i masz spokój.

Moment nie zależy od łba śruby czyli dokręcaj jak podaje książka.

A jak chcesz kupić tylko jedną nasadkę to zmierz sobie średnicę łba i w google sprawdź jaki to rozmiar.

Zauważyłem, że lubią zaskoczyć. np. obok jest śruba za plastikową osłoną. W dokumentacji piszą H9. Zwykły "ampul" tylko że do nasadki. Myślę, lece do metalowego, kupie sobie. A tam.... PAAAANIE.... to jakieś nietypoooowe :D

Dzięki, Kupie sobie w takim razie zestaw i będzie z głowy.

W takim razie E16.

Według mojej wiedzy E15 nie istnieje :D

Ampul do hamulców wcale nie musi być do nasadki, możesz kupić zwykły, tylko pamiętaj kup dobrej jakości. Jak kupisz jakieś badziewie to nic nie zrobisz i śrubę popsujesz.

Rozmiar 9mm jest trochę nietypowy ale można go bez problemów kupić. To typowy rozmiar do zacisków hamulcowych.