Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cześć, jako że mój rozrusznik ma już dość muszę z racji pracy i braku możliwości narażenia się na unieruchomienie auta na czas wyjmowania i regeneracji zakupić nowy rozrusznik. Widzę że dostępne są zarówno Bosche jak i Hella. Ktoś ma jakieś doświadczenia co lepiej kupić tak żeby założyć i zapomnieć o temacie ?
Opublikowano
Zimny jęczy/rzęzi typowo jak na wytarte tulejki i ciężko kręci, gorący znowu się wiesza i trzeba mu pomóc/stuknąć metalową rurką żeby ruszył.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Rozrusznik wymieniony, przebieg auta 350tys raczej realny, szczotek praktycznie już nie było, do tego wywalona mocno tylna tulejka, przednie łożysko wałeczkowe w główce rozrusznika i przekładnia planetarna ok. Po zmianie można na rozruszniku po placu jeździć :D Mniej więcej 1.5 miesiąca temu zmieniałem regulator napięcia i szczotki też zużyte były już do zera :)

Dla potomnych Bosch z pudełka z "dużej" sieci sprzedawany pod numerem ref. praktycznie tylko chyba u nich występującym to taki chinol że nawet nie starałem się mu przyjrzeć dokładniej, wrzuciłem pod maskę Boscha Made in Hungary z popularnego alledrogooo chyba jakiś leżak magazynowy bo pudełko zmaltretowane ale rozrusznik dokładnie taki sam jak wyjęty z mojego auta.

9609c2516d38f0a9gen.jpg