Skocz do zawartości

Wyskakujące błędy podczas jazdy i na postoju

alxkv

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim, w lipcu 2020 roku kupiłam BMW E91 320d 2005 rok z oznaczeniem silnika M47 (rozrząd z przodu). Z autem do pewnego czasu było wszystko okej, ale od niedawna w trakcie jazdy czasem zapalały się kontrolki abs, trakcji i ręcznego, które po dosłownie sekundzie same gasły i auto nie pokazywało żadnych błędów. Od pewnego czasu dzieje się to coraz częściej, mało tego, chwilami kontrolki zapalają się non stop, obroty falują, silnik nierówno pracuje i autem szarpie. Początkowo działo się to tylko przy około 2 tys obrotów, jednak teraz nawet na postoju dzieją się takie rzeczy. Po zgaszeniu auta pokazuje się kontrolka aku i po ponownym odpaleniu po chwili sama gaśnie i check jest ok.

Akumulator został sprawdzony, ładowanie jest okej, po podłączeniu auta do kompa i wykasowaniu błędów w historii nic nie zostaje. Przednie czujniki abs zostały odkręcone i sprawdzone lecz tylne nie.

Czasem po przejechaniu 100km nic się nie dzieje, a w innym dniu 5km od domu zaczynają się cyrki.

Może macie jakieś pomysły czym może ta sytuacja być spowodowana? Mój mechanik rozkłada ręce a ja nie wiem już co robić.

W ostatnich dniach zauważyłam, że dużo częściej błędy wyskakują w sytuacji gdy odpalę auto i pojadę np. zatankować, (błędy wyskoczyły mi raz na dosłownie sekundę), po zgaszeniu auta i zatankowaniu check jest ok, po ponownym odpaleniu po dosłownie 20 metrach na desce choinka non stop (ABS, ręczny, kontrola trakcji i ciśnienie w oponach wszystkie żółte). Sytuacja z dziś. Dojechałam do domu zgasiłam auto na checku zostały kontrolki aku i trójkąt z wykrzyknikiem w środku i strzałką dookoła plus wykrzyknik po prawej stronie, kontrolka ręcznego i ciśnienie w oponach (wszystkie żółte). Przejechałam jeszcze kawałek w trakcie jazdy wyskakiwały te same kontrolki, pod domem auto chodziło jeszcze z 3 minuty, kontrolki zgasły a po zgaszeniu check ok.

• Zasłużeni forumowicze
Czyli gdy wyskakuja te bledy od systemu ESP/ABS, nie pojawia sie blad ladowania akumulatora? A jakie w ogole bledy mialas przy odczycie komputerem diagnistycznym? Ja bym stawial na problemy z odczytem obrotow kol na tylnych piastach. Pewnie masz zardzewiale te koronki, ktore daja informacje do czujnika Hall'a o obrocie kola. Typowy problem w starszych E90.

Błąd aku pokazuje się dopiero po kilkukrotnym wyskoczeniu błędów. Przy odczycie komputerem miałam wszystkie błędy, które wypisałam wyżej, po skasowaniu został tylko jeden podobno nic nie znaczący od złego ustawienia poziomu świateł? Coś w tym stylu. Oki, dzięki za podpowiedź przekaże to info mojemu mechanikowi.

Dodałam do dysku kilka filmików może lepiej Wam to zobrazuje sytuację.

https://drive.google.com/drive/folders/1hyXmZionbHZEJAdU1lev-BoqoNHjbTTW

• Zasłużeni forumowicze
Błąd aku pokazuje się dopiero po kilkukrotnym wyskoczeniu błędów. Przy odczycie komputerem miałam wszystkie błędy, które wypisałam wyżej, po skasowaniu został tylko jeden podobno nic nie znaczący od złego ustawienia poziomu świateł? Coś w tym stylu. Oki, dzięki za podpowiedź przekaże to info mojemu mechanikowi.

Dodałam do dysku kilka filmików może lepiej Wam to zobrazuje sytuację.

https://drive.google.com/drive/folders/1hyXmZionbHZEJAdU1lev-BoqoNHjbTTW

Ja nie pytalem o bledy wyswietlajace sie na zegarach. Pisalas, ze auto bylo podlaczane pod komputer diagnostyczny i ze bledy zostaly skasowane, ale nie napisalas jakie to byly bledy.

Masz typowe objawy niesprawnosci systemu ABS/ESP. To, ze silnik zaczyna szarpac i przycinac obroty, to efekt tego, ze samochod podczas jazdy ma wrazenie, ze ktores kolo sie nie kreci, wiec odcina moc.

Ja bym zaczal od podlaczenia samochodu pod komputer diagnostyczny i wtedy zobaczysz, który czujnik prędkości koła ma problem z odczytem i wszystko będzie jasne. Ja stawiam na któryś tylny. Nie bardzo rozumiem, czemu ten mechanik, ktory Ci robil diagnostyke nie odczytal i nie zinterpretowal tych bledow. No chyba, ze robil to jakims mega prostym urzadzeniem, ktore mu tylko kody pokazywalo, bez opisow.

Napisz skad jestes, to moze ktorys z kolegow, tu z forum, Ci pomoze z odczytem bledow, ISTA albo chociaz od biedy jakas INPA i wtedy bedzie dokladnie wiadomo co i jak.

Moim zdaniem, gdyby chodziło o koronki albo czujniki ABS to podczas postoju błędy nie powinny wyskakiwać. Czy zdarza się że błędy pojawiają się po odpaleniu auta a przed ruszeniem ? Bardziej szukałabym problemu z wtyczkami i wiązką a przede wszystkim to sprawdzić dobrze aku i masę, odkręcić i wyczyścić klemy i bolce aku.

• Zasłużeni forumowicze
Moim zdaniem, gdyby chodziło o koronki albo czujniki ABS to podczas postoju błędy nie powinny wyskakiwać. Czy zdarza się że błędy pojawiają się po odpaleniu auta a przed ruszeniem ? Bardziej szukałabym problemu z wtyczkami i wiązką a przede wszystkim to sprawdzić dobrze aku i masę, odkręcić i wyczyścić klemy i bolce aku.

Przeczytaj dokladnie co kolezanka napisala. Wszystko dotyczy jazdy. Jedyny moment, gdy wspomina, ze ma te bledy na zegarach na postoju, to wydaje mi sie, ze jej chodzilo o to, ze jak juz sie zatrzyma to bledy sa dalej. To akurat normalne, bo bez wylaczenia zaplonu to nie zniknie. Poza tym, to moze nie byc problem koronki a samego czujnika i jak nie podaje on zadnej wartosci, to nawet na postoju beda bledy, bo zamiast zerowych obrotow kol, komputer nie ma zadnego odczytu.

Moze po prostu poczekajmy, az kolezanka sprawdzi jakie sa bledy odczytane i wszystko bedzie wiadomo. Bez tego to takie zgaduj zgadula.