Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie

Chciałem dopytać o kopcenie Webasto. Nie było wogole używane, udało mi się je uruchomić. Po starcie kopciło dość mocno. Natomiast teraz kopci tylko po starcie dosyć, a potem przestaje. Czy to się za jakiś czas jakoś przepali? Druga sprawa to taka, że zauważyłem że Webasto również odpala jak jest zimniej na dworze, czy tak ma być ? Dziś po trasie stanąłem przed garażem i włączyłem na 15 min Webasto nic nie kopciło. Potem zapaliłem auto wjechałem do garażu, zgasiłem i przez chwilę Webasto chodziło i troszkę puściło dymek. Nie wiem co z tym zrobić, wiecie może gdzie znajduje się bezpiecznik od Webasto?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie nie kopci, raz w lato zakopcilo, ustawione masz że jak jest poniżej 5 st odgrzewa Ci silnik, musisz przypalić ja labo świecą do wymiany palenisko do czyszczenia
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zaczął bym od sitka i od świecy - bo nie przepala dobrze dostarczonego paliwa i będzie przykapcać nieraz.

Wybierz się najlepiej do jakiegoś konkretnego warsztatu naprawiającego webasta i ogarną temat :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ostatnio ogarniałem u siebie webasto wprawdzie w e53 ale konstrukcja taka sama.

Rozebrałem piecyk (rozbiera się prosto i szybko, uważać tylko świecę), wymyłem wymiennik ciepła: było dużo twardej sadzy na nim. Do tego sitko ropownicą z benzyną ekstrakcyjną. Od tego czasu webasto w ogóle nie kopci i praktycznie nie słychać jak pracuje, wcześniej chodziło głośno

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW