Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Przepraszam za mój zły polski, używam tłumacza. Kupiłem więc 2009 E91 328xi z LPG (gaz płynny) i walczę z jednym problemem odkąd go kupiłem. Temperatura mojego samochodu nie wzrośnie powyżej 75C (167F) w chłodne dni. To moje pierwsze BMW, którego chciałem od dawna, ale teraz doprowadza mnie do szału.

Zmieniłem główny termostat - nic nie pomogło. Ostatni właściciel wymienił pompę wodną rok temu. Termostat chłodnicy oleju automatycznej skrzyni biegów działa bez zarzutu. Grzejnik został wymieniony kilka miesięcy temu. Co jeszcze może być nie tak?

W moim kraju robi się coraz zimniej, a gdy temperatura spada poniżej 0C (32F), nagrzewanie się wnętrza zajmuje dekadę. Tylko raz widziałem, jak temperatura dochodziła do 96C (204F), kiedy prowadziłem samochód przez godzinę - trochę jazdy, trochę stania na biegu jałowym i powtórzenie...

Ostatni właściciel powiedział, że ostatniej zimy było idealnie (a może kłamie).

Czy masz jakieś pomysły na to, co jeszcze może być nie tak? Może to dlatego, że ma LPG (dłuższy obieg płynu chłodzącego)? Co jeszcze możesz mi zaproponować do sprawdzenia?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Czy w DME nie ma żadnych błędów? Te sterowniki mogą regulować temperaturę silnika. Jeśli wykryją jakiś problem mogą dla bezpieczeństwa utrzymywać niską temperaturę i nie ma to związku z termostatem.
Opublikowano
Czy w DME nie ma żadnych błędów? Te sterowniki mogą regulować temperaturę silnika. Jeśli wykryją jakiś problem mogą dla bezpieczeństwa utrzymywać niską temperaturę i nie ma to związku z termostatem.

Nie, nie ma żadnych kodów błędów...