Skocz do zawartości

F30 tylna lampa, brak migacza

dareq193

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z f30. Jak niektórzy wiedzą w f30 pojawią się komunikat o awarii lewego tylnego światła i kierunkowskazu. Jak zalecali inni odkręciłem lewą tylna lampę i jak u innych styki w lampie i wtyczce był przepalony. Wtyczkę i obudowę zamówiłem jednak mój problem polega na tym, że po sprawdzeniu kabli okazuje się, że kabel odpowiedzialny za kierunkowskaz nie daje prądu. Inne wiązki tj. Pozostałe 3 działają. Po uruchomieniu migacza lewego wszędzie jest oprócz tyłu. Na desce strzałka mruga bardzo szybko jednak na kablu z tyłu auta nie ma prądu. Gdzie mogę szukać przyczyną ewentualnie gdzie znajdują się moduł odpowiedzialną za kierunkowskaz lub bezpiecznik?

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Moduł masz z prawej strony na sciance w bagażniku, REM. Migacz lewy tylny jest na pinie 17tym wtyczki A174*12B, czyli z tych trzech górnych obok siebie, to ta najblizej tylu samochodu. Podlaczone to jest bezposrednio do modulu, nie ma osobnych bezpiecznikow. Moze cos sie w module uwalilo, ciezko powiedziec. Nie pamietam, czy modul REM, tak jak w E90 bylo z modulem swiatel, moze zablokowac kanal, ze wzgledu na zwarcie, tak ze trzeba go odblokowac recznie poprzez narzedziowe programy. Probowales akumulator odlaczyc na jakis czas? Tylko niech sie wczesniej auto uspi porzadnie zanim odepniesz kleme (minusowa sie odpina jakby co).

• Zasłużeni forumowicze
Mialem kiedys klienta, ktory w tak niefartownym momencie odlaczyl aku, ze uwalil sterownik silnika w F30. Na szczescie programowanie pomoglo. Poza tym szyby moga zgubic ustawienia, el. fotele sie rozkalibruja itd.