Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Może coś, ktoś.

Dziś zauważyłem dziwną rzecz. Pierwsze hamowanie, padał normalnie a samochód nie hamuje, dopiero drugie wciśnięcie i działają prawidłowo. Po 6 godzinach postoju ta sama sytuacja.

Wiem, że to wróżenie z fusów może serwo, może pompa, a może wilgoć.

Może ktoś tak miał?

Może dodam, bo różnie piszą, że po zgaszeniu silnika, po kilku wciśnięciach, padał hamulca twardnieje

Opublikowano

Auto mam od roku i nie wiem kiedy był wymieniany, musiałbym sprawdzić w papierach. Może tak się zachowywać przy starym płynie? Chociaż jest wilgotno, więc....

Nie mniej w e46 nie zmienialem juz od 5 lat i tam jest ok, nie miałem takiej sytuacji.

Rozumiem, że lepiej aby wymiana była zrobiona maszyną ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Płyn hamulcowy dobrze zmieniać co 2 lata z powodu jego silnej higroskopijności, a to obniża temperaturę wrzenia.

Warto zmienić płyn używając maszyny i zwrócić uwagę czy z każdego odpowietrznika płyn wypływa tak samo swobodnie. Niedawno mieliśmy przypadek gdzie z jednym kołem był problem z przepływem płynu

Opublikowano

Dzięki za info.

Generalnie wiem, że płyn absorbuje wilgoć.

Zdziwiła mnie sytuacja, że pierwsze hamowanie brak hamulców a później już okej. Dziś juz nie było tego.

A czy wysprzęglik też się odpowietrza/bo on chyba też jest uruchamiany poprzez płyn hamulcowy/?