Skocz do zawartości

<t>Czy podczas jazdy masz zapięte pasy ?</t>  

92 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
zapinam zawsze - juz raz przez niezapiecie bylem na 3 miesiace wyjety z zycia przez skomplikowane zlamanie reki, mimo tego, ze wypadek zdarzyl sie przy predkosci ok 40 km/h (jechalem na miejscu pasazera). chociaz wowczas (3 lata temu) lezalem na sali szpitalnej z czlowiekiem, ktory przezyl dzieki temu ze nie mial zapietych pasow, wielki milosnik BMW skadinad :cool2:

pozdrawiam

qba_m

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Też zawsze zapinam...wyrobiłem sobie taki nawyk i łapię się, że nawet jak idę wstawić auto do garażu to pas zapinam...zresztą to nic nie kosztuje, a 5 sekund nikogo nie zbawi :) pilnuję też pasażerów...

A tak w ramach przestrogi - wypadek może zdarzyć sie na każdym dystansie... ja kiedyś jechałem jako pasażer w taxi i mialem wypadek jakieś 300m od domu...dobrze, ze w taksowkach tez zapinam :)

POZDRAWIAM!

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
Ja tez zawsze ... chociaz miam bym do przejechania 50 metrów. Po co mam sie narazac na mandaty a tym bardziej na niebezpieczenstwo. O to samo prosze pasazerow.
www.rc-trial.pl ----> ZAPRASZAM
Opublikowano

Artykuł ciekawy...ale komentarze niektórych ludzi naprawdę zatrważające :/

PS. a może do przeciwników zapinania pasów...możesz nie zapinać, ale jak odniesiesz przez to obrażenia to sam finansujesz ich leczenie... SWOBODA WYBORU TEŻ POWINNA KOSZTOWAĆ ;)

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
Ja zapinam pasy zawsze, żona również ale rodzice i niektórzy znajomi to już różnie. Ale zawsze wymagam od pasażerów by zapinali. A dla mnie jest to już odruch bezwarunkowy :cool2: . Jeśli miałbym jechać bez czułbym się nieswojo i mniej bezpiecznie.
Opublikowano

a ja pozwolę sobie trochę rozszerzyć temat

moim zdaniem zapinanie pasów przez kierowcę nie powinno być obowiązkowe bo - nie zapinasz, narażasz tylko i wyłącznie samego siebie na większe obrażenia/kalectwo/śmierć kiedy dojdzie do wypadku

albo przynajmniej mogli by nie karać mandatami i punktami a jedynie upomnieniem

sam raz dostałem taki mandat, akurat zapomniałem zapiąć (co się zdarza bardzo rzadko) no i zostałem zatrzymany do kontroli

no i ten program na tvnturbo "uwaga pirat" może stałby się trochę ciekawszy (a raczej zniknął by z anteny :lol: ) gdyby nie mogli już pokazywać 5x w ciągu jednego odcinka tych wariatów drogowych, ludzi niespełna myśli którym to zdarzyło się zapomnieć zapiąć pasów :twisted2:

Opublikowano
hruhru Mylisz sie.Jadąc bez pasów narażasz się na poważne urazy. Czyli wielomiesięczne leczenie w szpitalu , rehabilitacja i renta a to idzie z NASZYCH podatków....
http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano
Zapinam zawsze i wszędzie ;) . Ostatnio na podwórku u Szwagra :) (miałem tylko przestawić o kilka metrów samochód: wsiadłem, zapiąłem pasy, przejechałem na wstecznym może 5 metrów i zacząłem się sam z siebie śmiać - co przyzwyczajenie robi z człowieka :duh: :mrgreen: ).
$M$
Opublikowano
hruhru Mylisz sie.Jadąc bez pasów narażasz się na poważne urazy. Czyli wielomiesięczne leczenie w szpitalu , rehabilitacja i renta a to idzie z NASZYCH podatków....

czyli idąc tą drogą trzeba by zakazać wszystkiego co jest szkodliwe dla zdrowia, np. tytoń, alkohol itd itp

Opublikowano

zapinanie pasow... hmm moim zdaniem nalezy zapinac szczegolnie w trasie na chociaz na krotkich odcinkach czasem mozna zapomniec :mrgreen:

ale mnie denerwuje jedna rzecz dlaczego nie mozna uzywac komorek?? moim zdaniem uzywanie komorek stwarza takie samo zagrozenie jak palenie papierosow szczegolnie podczas zapalania widzialem juz wiele cudow jak to robia...

moje modele
Opublikowano
ale mnie denerwuje jedna rzecz dlaczego nie mozna uzywac komorek?? moim zdaniem uzywanie komorek stwarza takie samo zagrozenie jak palenie papierosow szczegolnie podczas zapalania widzialem juz wiele cudow jak to robia...

no właśnie, a kiedy jedziemy autem z automatem to prawie tak jakby z zestawem głośnomówiącym

Opublikowano

hruhru, ja osobiście korzystam ze wszystkich wynalazków mogących uchronić mnie (i pasażerów) przed najgorszym (dlatego szukalem auta z min. 2 poduszkami, abs, itp.), a to dlatego, że podoba mi sie tu, na tym świecie, no i mam dla kogo żyć. Chyba, że u Ciebie jest inaczej.... albo jesteś egoistą (nie bierz tego za bardzo do siebie) i masz gdzieś, że ktoś potem będzie przez ciebie cierpiał (rozpaczał, itp), albo (w przypadku kalectwa) karmił łyżeczką, przewijał, wycierał, itp....

Znam kilka przypadkow z własnego otoczenia - w prawie kazdej z tych sytuacji glupie (na pozór) pasy mogly by duzo zmienic...

nie ma starych BMW, są tylko zaniedbane...
Opublikowano

Z pasami jest jeszcze jeden maly myk: np. pasazer jadacy z tylu, ktory nie zapial pasow, potrafi np. przy zderzeniu czolowym zabic kierowce (jezeli przeleci do przodu i uderzy odpowiednio mocno w przedni fotel).

Nie tak dawno w necie krazyly zdjecia z czolowego zderzenia Mercedesa E z Renault Laguna, ktora jechali jacys ochroniarze i wyjechali Mercowi na czolowke. W Mercu pasazer siedzacy na tylnym siedzeniu nie mial pasow, polecial do przodu i skasowal kobiete siedzaca na przednim prawym fotelu.

M. in. dlatego nie tylko sam zapinam pasy, ale nie ruszam z miejsca, dopoki wszyscy pasazerowie nie zapna pasow.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
hruhru, ja osobiście korzystam ze wszystkich wynalazków mogących uchronić mnie (i pasażerów) przed najgorszym (dlatego szukalem auta z min. 2 poduszkami, abs, itp.), a to dlatego, że podoba mi sie tu, na tym świecie, no i mam dla kogo żyć. Chyba, że u Ciebie jest inaczej.... albo jesteś egoistą (nie bierz tego za bardzo do siebie) i masz gdzieś, że ktoś potem będzie przez ciebie cierpiał (rozpaczał, itp), albo (w przypadku kalectwa) karmił łyżeczką, przewijał, wycierał, itp....

Znam kilka przypadkow z własnego otoczenia - w prawie kazdej z tych sytuacji glupie (na pozór) pasy mogly by duzo zmienic...

a ty umiesz czytać? :duh: może zamiast wyskakiwać i od razu mnie pouczać i uświadamiać spędziłbyś tą chwile na przeczytaniu mojego postu po raz drugi i byś wiedział, że ja nigdzie nie napisałem, że sam nie zapinam pasów albo jestem temu przeciwny

po prostu karanie za to mandatami jest głupie i nie da się tego inaczej ująć

chciałem trochę rozwinąć ten temat, bo są tu same posty typu "ja zapinam" lub "nie zapinam"

Opublikowano

no dobra, przeczytałem uważniej :mrgreen:

sorry! :modlitwa:

OK, te słowa kieruję do wszystkich, którzy zlewają zapinanie pasow z założenia, że mają wolny wybór i nikt im nie bedzie zwracal uwagi (nawet jak ma racje).

Pozdrawiam!

nie ma starych BMW, są tylko zaniedbane...
Opublikowano
U mnie zapinanie pasów to odruch zamykam drzwi i odrazu sięgam po pasy, czasem się łapie na tym że wsiadam do samochodu żeby na kogoś zaczekac i zapinam pasy :) Drugą czynnością jest zapalenie świateł i dopiero wtedy odpalam i jadę... Zgadzam sie że mandatów za nie zapięte pasy byc nie powinno :nienie: bo nie sprawia to w żaden sposób zagrożenia dla innych uczestników ruchu..
Opublikowano
Nie wiem czy ktos widzial ale w irlandi/UK sa bardzo ciekawe reklamy pouczajace kierowcow co do jazdy po pijaku lub bez pasow.. moim zdaniem mistrzostow swiata. takie efekty specjalne i tak ulorzone sa te sceny .. poprostu wginaja w fotel i naprawde naklaniaja do myslenia bo sa b.brutalne ze tak powiem. jak poszukam i znajde to zamieszcze

http://www.bmwpasja.pl

Nowe foty w galerii

BMW EuroTrip (46 BMW Club Europatreffen )

http://pl.youtube.com/watch?v=R2BJ8VX0qto

Opublikowano

po prostu karanie za to mandatami jest głupie i nie da się tego inaczej ująć

Zgodzilbym sie z Toba, gdyby nie to, ze cialo ludzkie nie przypiete pasami w momencie wypadku moze zabic innego czlowieka siedzacego w tym samym samochodzie, grzecznie zapietego w pasy.

Od tego, czy zapinasz pasy, czy nie, zalezy nie tylko Twoje bezpieczenstwo.

No i co zrobic z rodzicami, ktorzy nie zapinaja w pasy swoich dzieci?

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
takie efekty specjalne i tak ulorzone sa te sceny .. poprostu wginaja w fotel i naprawde naklaniaja do myslenia bo sa b.brutalne ze tak powiem. jak poszukam i znajde to zamieszcze

Ubolewam, że u nas takich mózgotrzepów w telewizorni nie puszczają w porze kolacji.

Ale w Polandzie by to nie przeszło. Wyobraźcie sobie, że ta niedawna reklamka społeczna, z niezapiętym gostkiem znikającym z tylnego fotela w momencie zderzenia, wzbudziła protesty. Że jest była drastyczna. :shock: :duh:

* * *

- Lepiej wylecieć z samochodu w razie wypadku, zwłaszcza dachowania.

:naughty: Popularne stwierdzenie, ale statystyki są chłodne i bezwzględne.

Większe szanse na przeżycie mamy, gdy pozostaniemy w pogiętej skorupce. :| Pizgnięcie główką w asfalt, tudzież drzewo, lub przygniecenie turlającą się toną żelastwa to duża gorsza perspektywa - wielce prawdopodobna dla tych, którzy wylecą z samochodu.

Boicie się pożaru :?:

Samochody wybuchają jak bomby tylko w durnych amerykańskich filmach.

W naturze mniej więcej jeden na 100 wypadków kończy się pożarem samochodu. I w tym jednym przypadku nieprzytomni w kabinie zapewne spalą się żywcem, gdyż ludki boją się podejść, myśląc że wybuchnie. Bo naoglądali się durnych amerykańskich filmów... :duh:

* * *

Zapinajcie pasy zwłaszcza na krótkich odcinkach.

Większość "dzwonów" wydarza się w promieniu 30 km od domu.

* * *

Pasy zapinam zawsze.

Chociaż mam paskudną manierę, z którą walczę - najczęściej zapinam w czasie jazdy, tuż po ruszeniu.

Jestem bezwzględny wobec pasażerów. - Chcesz jechać z tyłu bez pasów :?: Twój wybór, ale wynoś się zza moich pleców. :!: :twisted:

Jako reporter za dużo się naoglądałem skutków nie zapinania pasów. Przednie klejone szyby rozbitych samochodów, charakterystycznie miejscowo wybrzuszone na kształt ludzkiej główki, to łagodne wersje...

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Zapinam pasy i zapalam światła zanim wrzucę bieg i ruszę. Ot taki nawyk. Kolega natomiast jeździł bez pasów do momentu, kiedy na pogotowiu założyli mu kołnierz po małej stłuczce, chodził w nim przez dwa tygodnie, ale to go nauczyło zapinać pasy zawsze i wszędzie.
Opublikowano

Dobrze słyszeć że większość ludzi jeździ z zapiętymi pasami.Cieszę się że dyskusja się rozwija i przytaczacie różne argumenty.

Drugą czynnością jest zapalenie świateł i dopiero wtedy odpalam i jadę..

Sugeruje włączanie świateł po odpaleniu auta.Szczególnie gdy masz słaby akumulator.