Skocz do zawartości

jaki olej na dolewke?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wg. mnie jeśli ładnie pracuje ci na lekkobieżnym 0W-30 i go nie "zjada" w nadmiernych ilościach to pozostań przy nim, zwłaszcza że sezon zimowy za pasem.

Gdy będziesz zmieniał, to wtedy możesz pokusić się o inny, aczkolwiek chyba lepiej byłoby pozostać przy 0W-30 jeśli nie traktujesze częściej silnika zbyt ostro, aczkolwiek zastanów się czy aby na pewno chcesz Castrola w naszym kraju...

Opublikowano

chodzi mi o olej jaki można dolać do tego co mam teraz wlany,

jak będe wymieniał to zastanowie się jaki zalać

na przejechane 7 tys. km. "zjadł" mi połowe stanu, nie wiem czy to dużo czy mało czy litr czy dwa

Opublikowano

na przejechane 7 tys. km. "zjadł" mi połowe stanu, nie wiem czy to dużo czy mało czy litr czy dwa

Zjadł bardzo dużo moim zdaniem i najwyższa pora żebyś zmienił na półsyntetyk, jesli to auto ma przejechane sporo kilowetrów to wlałbym polskiego lotosa semisyntetica9 w srebrnym opakowaniu). Po co przepłacać. Lepiej wlać tańszy a cześciej wymienić.

Podjechali ułani pod okienko beemką siódemką.
Opublikowano

przejechane ma 212kkm, dla mnie przebieg wygląda na autentyczny książka serwisowa, przeglądy srednio co 15kkm ostatni przy 200kkm,

doleje castrola i zobacze co będzie się działo ile zniknie do wymiany

a co myślicie o shell helix 5w-40

Opublikowano
mój już dochodzi do 250tyś km i leje nadal castrol longlife 0-30 i nic nie dolewam od wymiany do wymiany bo ubywa tak jak w każdym więc kilometry chyba wrażenia nie robią na tych motorkach
Opublikowano

a jest jakaś kontrolka od niskiego poziomu oleju w silniku???

gdzieś na forum czytałem że jakaś żółta ale jak ona ma wyglądać i w którym miejscu jest to nie było napisane i nie wiem

525 TDS 98'

Opublikowano

Zjadł bardzo dużo moim zdaniem i najwyższa pora żebyś zmienił na półsyntetyk, jesli to auto ma przejechane sporo kilowetrów to wlałbym polskiego lotosa semisyntetica9 w srebrnym opakowaniu). Po co przepłacać. Lepiej wlać tańszy a cześciej wymienić.

Wybacz, ale to chyba najgorsze rozumowanie, jakie można sobie wyobrazić.

Stan na bagnecie od MIN do MAX to ca. 1 litr. Jeśli zjadł połowę z tego to kalkulacja jest dość prosta i nie jest to bardzo dużo.

Kup po prostu litr tego co masz, dolej tyle, by stan po rozprowadzeniu wskazywał na środek bagnetu (ważne) i jeździj do wymiany.

Ja potem wlałbym np. Valvoline MXL 0W-30 ew. coś gęstszego od nich albo od Motul'a (ale pełny syntetyk, nie żaden semi jak to zasugerowano) i jeździł.

Sam przechodziłem z Castrola 0W-30 LL'01 FE na powyższy i nie narzekam (aczkolwiek mój nic nie bierze).

PS. zestaw wskaźników jest standardowy i kontrolkę też masz (czerwona z symbolem olejnicy).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam kolegow.Podepne sie tutaj,zeby nie zakladac nowego tematu.Otoz w moim TeDeeSku hasam na 0W40.Na takim oleju jezdzil poprzedni wlasciciel i powiedzial mi,ze to jest olej Norauto.Zaniedlugo zbliza sie wymiana i nie wiem czy zostac na 0W40 tylko zmienic go na jakis markowy czy zmienic parametry oleju?????Autko ma najechane 190tys.Co zrobic???Z gory dzieki.

oo= [] []= oo BokiemMuszeWchodzic

http://img514.imageshack.us/img514/9429/pic03097wo4.jpg

Diesel Driver

Opublikowano
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C1539022

Ja juz zalałem mój M50 - 220 tys km tym olejem 5W40 Polecam do naszych silniczków.

Miałem kupować od niego ale coś ta cena mnie zaniepokoiła , kupiłem litr bo chciałem dolać w ASO za... 77zł :( , teraz do Inspekcji zostało mi 3000km i nie chce jużtak drogiego oleju kupować czyli Castrol LL IV - taki był od zawsze lany do mojego 320d - nie wiem teraz za jakim się rozglądać - moze jakaś podpowiedż??