Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Taka sytuacja spotkała mnie przed świętami. Zjeżdżałem z wiaduktu i silnik wyłączył się. Nie mogłem już go uruchomić choć rozrusznik kręci normalnie. Przed zdarzeniem, po ruszeniu przy włączeniu biegu z P na D poczułem lekkie szarpnięcie. Stanąłem na wiadukcie włączyłem P oraz zaciągnąłem ręczny, auto nie odpalało i nie mogłem już zmieniać biegów a nawet spuścić ręcznego. Auto na lawecie trafiło do mechanika. Czekam na wiadomość od niego. Będę informował dla potomnych.

Stawiałbym na rozrząd ale nie znalazłem jeszcze takiego przypadku w tym silniku a i silnik podczas prób uruchamiania "kręci" normalnie. Może to skrzynia? Macie jakieś pomysły lub doświadczenie z podobnym przypadkiem?

• 11 miesięcy temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po tym zdarzeniu auto po wyjęciu aku odpaliło bez problemów. Prawdopodobnie kontynuacją tej usterki było następne zdarzenie. Po kilku miesiącach wybuchł kolektor dolotowy co było skutkiem awarii chłodnicy egr. BMW w pomimo, że auto nie było na gwarancji wymieniło kolektor oraz chłodnicę na własny koszt.
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź. W moim F31 z silnikiem N47n również w serwisie BMW wymienili chłodnicę EGR dwa dni po moim zgłoszeniu ale w X1 F48 z silnikiem właśnie B47 uznali że nie ma takiej potrzeby. Auto z marca 2017. Wymieniałeś może rozrząd w b47 bo różne opinie już słyszałem. Pozdrawiam
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie słyszałem nigdy o problemach z rozrządem w tym silniku.
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
bo jeszcze mają małe przebiegi. Ale z grubsza to ten sam rozrząd co w n47. Więc będą go trapiły te same problemy.
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW