Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich bardzo proszę o szybką pomoc

Posiadam BMW 118i 129km

Mialem padnięty termostat główny wiec zamówiłem nowy Wahlera i wymieniłem, problem polega na tym ze nie otwiera się... auto nagrzewa się do 105 stopni wywala płyn przez zbiorczek a termostat zamknięty nie puszcza dolnym wezem na chlodnice. Jaka może być przyczyna?

Akurat na same święta problem :/

Za co odpowiada ta kostka w termostacie ? Zastanawiam się nad tym czy tam nie leży problem.

Opublikowano

Dobry wieczór udało mi się uporać z tym problemem,

Musiałem dobrze odpowiedzieć auto a nie działała dodatkowa pompka od ogrzewania postojowego, wymiana szczotek pomogła i auto odpowietrzone.

Pytanie teraz czy przy tym silniku temperatura w przedziale 100-110 stopni to normalna temperatura pracy tego silnika? Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Obecnie takie temperatury stosują w silnikach . Ekologia . Dlatego płyn chłodzący musi być w dobrym stanie plus węże żeby wytrzymywały ciśnienie w układzie . Termostat z tego co widzę otwiera się przy 105 stopniach .
Opublikowano

Witam wszystkich.

Panowie problem nadal jest ... układ odpowietrzony pompa wody sprawna czujniki temperatury też.

Auto nagrzewa się do 105-108 i rura dolna od termostatu zimna ...nie otwiera się. Temperatura trzyma się cały czas na 105 stopni. Zastanawia mnie to dlaczego nowy termostat Wahlera nie otwiera się nadal ...

Przerabial ktoś coś takiego ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Termostat jest na 105C, wiec czemu miałaby być inna temperatura na nowym sprawnym termostacie niż 105C?
Opublikowano
Termostat jest na 105C, wiec czemu miałaby być inna temperatura na nowym sprawnym termostacie niż 105C?

Problem polega na tym że termostat nie otwiera sie przy tych 105 rura dolna od termostatu jest zimna, chyba że przy większych obrotach puszcza ciecz nie rozumiem działania tego elektrycznego termostatu chyba

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Było mega zimno to zanim płyn doleciał na dół to go już schłodziło . Przy 105 stopniach to on się tylko troszkę zimą otwiera bo nie ma więcej potrzeby .
Opublikowano
Było mega zimno to zanim płyn doleciał na dół to go już schłodziło . Przy 105 stopniach to on się tylko troszkę zimą otwiera bo nie ma więcej potrzeby .

Witam dziś zrobiona trasa 100km temperatura 105 w przelocie 108 i po powrocie do domu patrzę rura dolna ciepła czyli zgadzało by się że przy minusowych tylko trocje się otwiera dziś na plusie 4 stopni trasa i otworzył się, wszystko działa :)