Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

ja jezdze na Nokianach, mam juz je 2 sezon

Nie jestem zadnym ekspertem w sprawie opon i kpuje to co mi podpowiada

znajomy wlasciciel firmy oponiarskiej

Na lato doradzil mi Bridgestone Turanza do mojej E39 i musze przyznac , ze strzal byl w 10, opony idealne.

Na zime natomiast doradzil mi te Nokiany i musze przyznac ze tu rowniez strzal w 10.

Poprzednia zima byla ostra i jezdzilo mi sie na nich idealnie.

Dziwi mnie to, ze piszecie ze zimowki sa glosniejsze ...

Te Nokiany sa o wiele cichsze od letnich Bridgestonow. Jak je zalozylem to komfort sie poprawil :D

Dzisiaj przeszly maly "test" na mokrej nawierzchni... MImo usilnej proby wprowadzenia auto w poslizg trzymaly sie dzielnie i sie nie udalo :( auto nawet na chwile nie zarzuciło :D

ogolnie polecam Nokiany, porzadne Finskie opony

a Finowie wiedza co to sroga zima :D

Opublikowano
245/45/17 czy mogę założyć takie zimówki do e39?,letnie mam 235/45/17

Na zimę zakłada się węższe opony.

Nie wspominając że profil powinein być wyższy. Na zimę najlepiej stosować opony o profilu min 60 lub 55. W tym wypadku trzeba zastosować tabele zamienników.

Np:

masz 235/45/17 zamienniki: 205/60/16 lub 205/54/16

Jesli natomaist poruszasz sie duzo po autostradach i raczej żadko po sniegu to mozesz zastosowac szerszą oponę np: 215/55/16

Śnieg bardzo nie lubi szerokich i twardych opon.

Opublikowano
widze że tu nic się nie dowiem
przecież Ci Marco, lagadula napisali że nie powinieneś jeździć na takich oponach. jesli się upierasz ze oni nie mają racji to załóż je i sie przekonasz czy bedą obcierały
Opublikowano
wiem,ale ktos zotawił mi takie 245,czy bedzie coś obcierc

za szerokie jak na zimę a obcierać nie powinny

BMW- BENDZIESZ MUSIAŁ WYPRZEDZIĆ
Opublikowano

Ja na lato i zime mam identyczny rozmiar..

Zimowki to Dunlop WinterSport bardzo dobre na zbity snieg, wode a i na suchej nie sa jakos przesadnie glosne...jedynie na sypkim moglyby sobie lepiej radzic..

Black - Mighty - Wonderful
Opublikowano

Firma to wytrych do naszych kieszeni. Dlatego VW sprzedaje Volkswagena po nazwą Skoda i pod nazwą Audi. Nie brał bym też za dobrą monetę tego co piszą o kupionych przez siebie oponach użytkownicy. Co do testów?? Widziałem już testy w których ta sama opona była na samej górze, a w innym teście innej gazety na samym dole. Więc co brać pod uwagę?

Wszystko i firmę i opinie użytkowników i testy i przede wszystkim cenę. W miarę racjonalną decyzję można podjąć tylko po analizie wszystkich danych. Rzeczywistą wartość mają informacje do jakich warunków zbudowano oponę. Np jeśli ostra zima dużo śniegu to może być Dębica Frigo 2. Jeśli lekka zima, dużo wody to Nokian bo Nokian mimo, że pochodzi z Finlandii lepiej się sprawdza w warunkach lekkiej zimy w przeciwieństwie do Dębicy, czy niektórych pochodzących ze słonecznej Italii modeli Pierlii,ale to oczywiście tylko inforacja od producenta i z testów.